bio-forum.pl

Co to jest za grzyb?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006
#0

1. Co to jest za grzyb?
1
2
3
szkic

wszystkie rosły blisko siebie w bukowym lesie z domieszką świerków i brzozy. Obok byly też malutkie gołąbki z różowo-czerwonym kapeluszem i czerwieniejącą nóżką. Smak grzybów ossstry, zapach cos jak modeliny / ostry. Barwy na fotkach naturalne. Nóżka gąbczasta, sprężysta. Zarodniki szerokosci 6-7, 4um dlugosci 10 um z wyrastającyą z boku antenką. Powierzchnia z bruzdami (faktura coś jak ziemniak lub księżyc)... Co to jest?

od wrz.2005
#0

2. Co to jest za grzyb?
27.paź.07 20:43
Artur Rysch "arysch"

Na pierwszy rzut oka powiedziałbym: gołąbek jakiś... Przy tak dużych zarodnikach mógłby być gołąbek płowiejący (Russula decolorans)...

Pozdrawiam serdecznie

Artur

od lut.2006
#0

3. Co to jest za grzyb?

Czesc Marcin,

fajny scan!

Uwazam Golabek Zolciowy - Russula fellea.

Pozdrawiam,

Andreas

od kwi.2001
#0

4. Co to jest za grzyb?
28.paź.07 08:42
Marek Snowarski "admin"

Też mi wygląda na R. fellea. Ładny rysunek. Podziwiam ludzi którzy rysują.

Garść uwag.

1. wydaje się (po rysunku), że zarodniki Russula były obserwowane niewybarwione. W przypadku Russula i Lactarius (i niektórych innych) aby zobaczyć właściwie rzeźbę powierzchni zarodnika trzeba je wybarwić jodem w jodku potasu (odczynnik Melzera albo po prostu płyn Lugola z apteki); tutaj kontrasty "mikroskpowe" nie pomogą, natomiat prosty kontrast uzyskany wybarwieniem czyni cuda

2. temat wątku, jak i miejsce jego umieszczenia jest wybitnie niewłaściwy na tym forum - przeczytaj uwagi w górze tej strony

[bf#33]

jest ona też miejscem gdzie należy dodawać wątki "do rozpoznania"

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji