bio-forum.pl

Złotoborowik wysmukły (Aureoboletus projectellus) [borowik wysmukły, borowik wrzosowy, złotak wysmukły] w Polsce 2021 r

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Złotoborowik wysmukły (Aureoboletus projectellus) [borowik wysmukły, borowik wrzosowy, złotak wysmukły] w Polsce 2021 r

Jedn z amatorów mykologów zadał sobie trud zbierania danych o tym gatunku i zaprezentował je na FB

facebook.com

"Daniel Witold Chacewicz

10. 04. 2022 18: 53

Witam wszystkich grupowiczow! Jak jednym wiadomo, innym nie, z waszą pomocą szukałem i zapisywałem miejsca gdzie występują Złotaki wysmukłe zwane też borowikami wrzosowymi czy amerykańskimi, w sumie jeszcze na wiele innych sposobów, ale skupmy się na owej mapce, otóż zapisanych mamy 67 stanowisk, (choć nie wierzę że to wszystkie) jeżeli ktoś coś jeszcze wie proszę o wiadomość prywatną, wszystkie miejsca zaznaczone serduszkami to właśnie miejsca gdzie występują owe borowiki, dwie zielone chorągiewki to występowanie ich w całym tym pasie, widać że rozprzestrzeniają się wraz z ludźmi. Miała być mapka do której każdy mógł by dodawać miejsca, ale uznałem że mogą się trafić ludzie którzy mogli by celowo "bałaganić". Nie oczekujcie odemnie że podam dokładne współrzędne tych stanowisk, bo nie chciał bym rozdawać miejscówek innych ludzi, w swoje mogę zaprowadzić. Tak więc podzieliłem na województwa i taki mamy wynik:

Zachodniopomorskie - 3

Pomorskie -"3"

Warmińsko-mazurskie - 3

Lubuskie - 3

Wielkopolskie - 2

Kujawsko-pomorskie - 1

Mazowieckie - 26

Podlaskie - 3

Dolnośląskie - 2

Łódzkie - 3

Lubelskie - 6

Opolskie - 0

Śląskie - 2

Małopolskie - 6

Świętokrzyskie - 3

Podkarpackie - 1..."

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji