Kolejny fotoreportaż powstał w tytułowej okolicy w związku z poszukiwaniem stanowiska fiołka skalnego - Viola rupestris, którego tutaj znajdywałem w ubiegłym wieku. Od przystanku Sosnowiec - Centrum Handlowe poszedłem na wschód. Penetrowałem północną stronę ulicy Orląt Lwowskich. Doszedłem do przystanku Sosnowiec - Centrum Logistyczne. To było nieco ponad kilometr. Fiołka nie znalazłem ale i tak zebrało się materiału na dyptyk. Oto Centrum Handlowe jako takie.
Oto sosny zwyczajne - Pinus sylvestris.
Oto grupa młodych sosen zwyczajnych - Pinus sylvestris.
Po drugiej stronie ulicy kwitnie topola osika - Populus tremula.
Mijam czeremchę amerykańską - Padus serotina.
Poszukiwany fiołek wyrastał na tej skarpie. Teraz go tutaj nie było.
Czas na cokolwiek. Na początku omszała kłoda. Mech to płaskomerzyk - Plagiomnium. Zbyt suchy aby można było cokolwiek typować.
Jest sporo drewna martwej brzozy brodawkowatej - Betula pendula.
Przekraczam teraz wąską drogę odbijającą na północ. Znajduje się ona w odległości około 75 metrów od linii kolejowej.
Idąc dalej mijam dęba szypułkowego pokrytego żółtym skorupiastym porostem. Zapewne rodzaj liszajecznik - Candelariella.
Kolejny ciekawy układ to sosna zwyczajna - Pinus sylvestris która wyrosła w oponie. Potem osiedliły się tutaj mrówki rudnice.
Nieopodal wyrasta borówka brusznica - Vaccinium vitis-idaea.
Jest też chrobotek strzępiasty - Cladonia fimbriata.
Mchy reprezentuje gajnik lśniący - Hylocomium splendens.
Nieco dalej na gałązce sosny zwyczajnej - Pinus sylvestris zauważam pustułkę pęcherzykowatą - Hypogymnia physodes.
W drzewostanie pojawia się dąb czerwony - Quercus rubra.
Trafił się jeszcze wrośniak szorstki - Trametes hirsuta.