bio-forum.pl

Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
19.paź.04 11:23
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Dostałam w prezencie. Postawiłam na wschodnim oknie w zimnym pokoju. Co jeszcze zrobić, żeby go nie zmarnować? Jak podlewać?

od wrz.2004

2. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
19.paź.04 16:39
Maciej Malec "maciej_m"

Fiołe alpejski (cyklamen) jest chroniony i żeby go mieć, trzeba go zarejestrować, tak, jak psa, czy coś. Ale to są tylko takie przepisy...

Poza tym jest trujący.

Resztę napiszę później, bo nie jestem w domu, chyba że ktoś mnie wyprzedzi.

od kwi.2004

3. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
19.paź.04 18:33
Jolanta Kozak "jolka_bf"

To coś, co dostałam w prezencie nosi znamiona kupionego w kwiaciarni. Nie będę go rejestrować.

Pytanie: Co ja właściwie mam?

Drugie pytanie (a) zadałam na początku.bio-forum.pl" border=0>

od wrz.2004

4. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
19.paź.04 18:52
Maciej Malec "maciej_m"

Fiołek alpejski (Cyclamen persicum)

Pielęgnowanie: 15-20 stopni C, nie podlewać bezpośrednio do doniczki, między liście, gdyż bulwa może zgnić. Najlepiej wlewać wodę do podstawki. Przekwitłe kwiaty i zwiędłe liście usuwać. Zdrowe rośliny tworzą kwiaty na długich szypułkach.

Roślina jednoroczna.

Podlewać średnio.

Stanowisko średnio nasłonecznione.

Wygląda tak:

Obrazek daję dla upewnienia się, że to napewno to.

od kwi.2004

5. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
21.paź.04 13:53
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Tak, na pewno on. Przestanę podlewać do doniczki. Bardzo Ci dziękuję.:-)))

od lip.2004

6. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie

Maciek, toś mi zabił ćwieka z tym rejestrowaniem fiołka alpejskiego.

Wiem, że "wszedł" przepis i swojego kilkunastoletniego żółwia czerwonolicego powinienem zarejestrować:- (

Myślałem, że rejestracja dotyczy tylko chronionych zwierząt.

Jednak przy roślinach chronionych wydawało mi się, że wystarczy tylko świadectwo legalności zakupu np. jakiś rachunek.

A jak sobie ją rozmnożę, to z każdą nową do urzędu rejestrować?

Wiem, że to może być tylko bzdurny przepis:- (

Ale czy jesteś pewien, że rejestracja obejmuje też rośliny?!!!

Bo dla mnie to "przegięcie pały":-)))

od lip.2004

7. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie

Fiołków (Cyklamenów) miałem kilka.

Sprawa nie jest prosta, a roślina dosyć trudna w typowo amatorskiej uprawie:- (

Cyklamen to bylina wieloletnia:-)

Z uwgi na trudności uważana za kwiat doniczkowy sezonowy - przekwitnie i na śmietnik:- (

No może przesadziłem, ale z reguły (przy braku odpowiednich warunków) długo nie pociągnie:- (

Najlepsze wyjście to chłodna witryna okienna - chodzi o znaczną wilgotność powietrza i temperaturę, ew. w miarę ciepła przeszklona weranda.

Jeżeli na podstawce, to szerokiej (najlepiej szerszej jak roślina) i głębokiej. Na dno podstawki spora warstwa żwiru, kamyków lub podobnego materiału izolującego ziemię (tym samym bulwę) od ciągłego kontaktu z wilgocią. Parująca z podstawki woda wytwarza wokół rośliny niezbędny mikroklimat:-)

Temperatura najlepiej do 15 stopni, może być nawet 7-8 stopni- im chłodniej tym roślina dłużej żyje!!!. Lepszy więc jakiś hall, mało ogrzewana sypialnia, cieplejsza weranda itp.

Lubi dużo światła, ale niezbyt mocnego-bezpośredniego (rośliny raczej nie nie ustawiać bezpośrednio w południowym oknie)

Ciekawostka z literatury: "Dobra roślina, uprawiana w surowych, bardzo chłodnych warunkach, powinna mieć tak mocne liście, że można ją postawić na nich do góry doniczką":-)

Ponoć są nowe odmiany mniej wymagające, ale o to trzeba by pytać w kwiaciarni (moje doświadczenia pochodzą z przed wielu lat):- (

(wiadomość edytowana przez Bogdan 22. Październik. 2004)

od wrz.2004

8. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
22.paź.04 19:38
Maciej Malec "maciej_m"

Takiego cyklamena trzeba rejestrować tak samo jak żółwia, czy inne egzotyczne zwierzę. Dla mnie też przegięcie...

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

9. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
29.paź.04 08:31
"Fioluś" (b/log.)

Acha czy tego fiołka nalezyn przesadzać. Bo mi wystajakorzenie spod doniczki i nie wiem czy go przesadzić czy nie

10. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
29.paź.04 08:34
"Fioluś" (b/log.)

Acha czy tego fiołka nalezyn przesadzać. Bo mi wystajakorzenie spod doniczki i nie wiem czy go przesadzić czy nie

od kwi.2004

11. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
30.paź.04 20:44
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Dziękuję Maciejowi i Bogdanowi. Zastosowałam się do ich rad i narazie mój fiołek ma się świetnie. Wszystko jest tak, jak opisaliście.

Natomiast mój zygokaktus zgubił juz wszystkie kwiaty i pączki.: (

od lis.2004

12. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
30.lis.04 10:49
Ewa Kowalewska "kayenn"

Ciekawe z tym fiolkiem, musze powiedziec, ze tu gdzie mieszkam, w Niemczech, fiolek jest jedna z najczesciej sadzonych na cmentarzu kwiatow i chyba nikt nikomu nie karze go rejestrowac :))))))

13. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
13.gru.04 17:59
"Marta" (b/log.)

Jak uratować fiołka, który ma się bardzo kiepsko? Pewnej nocy wszystkie prawie liście i kwiaty się opuściły (szypułki jakby zmiękły). Liście mu żółkną a kwaiaty zmalały i nie są już tak czerwone jak kiedyś... stał w pokoju dość ciepłym, ale przeniosłam go do chłodnego. Bardzo mi na tym kwiatku zależy. Proszę o info, najlepiej na maila.

Dziekuję

od wrz.2004

14. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
13.gru.04 18:15
Maciej Malec "maciej_m"

A podlewany do podstawki, czy do doniczki? Pokój ciemny, czy jasny?

To ma znaczenie.

od lip.2004

15. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie

Bardzo trudna sprawa:- (

Jej pootrzebny jest tak jakby OIOM:- (

Chłód 10-15 st. C, bardzo dużo światła, bardzo szeroka i dosyć głęboka podstawka (miseczka) wyłożona żwirem lub czymś podobnym, w podstawce zawsze woda (ale uwaga aby ziemia była tylko leciutko wilgotna a nie zalana), nie podlewać z góry - gnicie bulwy.

Szkodzi też dym z papierosów i wyziewy gazowe.

Jeżeli zaczną się pojawiać młode listki, to może dać się uratować.

Życzę powodzenia:-)

od lis.2004

16. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
14.gru.04 09:05
Ewa Kowalewska "kayenn"

Mysle, ze winny jest teraz sezon grzewczy. Jesli fiolek stoi na parapecie, to pod nim z reguly zanajduja sie kaloryfery, ktore bezposrednio przegrzewaja kwiat. Mialam ze swoim ten sam problem. Ale po przestawieniu na chlodniejsze miejsce, fiolek podniosl swe listeczki i kwiaty i jest ok. Doradzam Marto, zrob to samo. :)))

od lip.2004

17. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie

Niestety tak, sezon grzewczy (tym samym zbyt suche powietrze) nie wychodzi na zdrowie bardzo wielu doniczkowym roślinom pokojowym:- (

18. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
7.sty.05 01:29
"Witch" (b/log.)

Cyklamen perski (doniczkowy) nie jest rośliną chronioną, ponieważ nie występuje w Polsce w naturze. A poza tym to ten przepis o rejestrowaniu dotyczy na szczęście tylko zwierząt. Pozdrawiam wszystkich: o)

od lis.2004

19. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie

Hmmm... a ja myslalam caly czas, ze zartujemy w sferze rejestracji fiolka;))))))

20. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
7.mar.05 11:48
"ibisek" (b/log.)

Czy można rozmnożyć cyklameny w inny sposób niż przez nasiona? Jeśli nie - to jak można otrzymać nasiona?

Dziękuję

21. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
11.mar.05 18:48
"ALEX" (b/log.)

Moje uwagi do hodowli Cyklamenu perskiego.

W lutym 2004 r. otrzymałem czerwono kwitnący cyklamen i przetrzymywałem go do obecnych dni w mieszkaniu bez specjalnych starań.

Podlewałem go przez cały czas, nie przestrzegając zaleceń nie moczenia bulwy!

Roślina cały czas miała dobrze wykształcone liście i nioe zaszkodziły jej nawet momenty chwilowego tracenia turgoru.

W lutym zaczęła tworzyc pąki kwiatowe i od paru dni pięknie kwitnie. Jeżeli potrafię - załączę forografie wykonane dzisiaj.

ALEX

od lis.2004

22. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
11.mar.05 20:50
Ewa Kowalewska "kayenn"

Moj fiolek kwitnie od pazdziernika non stop ( wtedy go dostalam) i ma sie super, ale wode leje zawsze w podstawke;)

23. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
22.maj.05 19:19
"magicly" (b/log.)

Fiołek to najpiękniejszy kwiat jaki znam:-)

24. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
9.cze.05 20:57
"DANA" (b/log.)

Mój pierwszy fiołek dostałam w listopadzie 2003, kwitnie w zaszdzie bez przerwy. Drugiego dostałam w listopadzie 2004, inną odmianę o drobnych liściach i kwiatach jasno różówych. Kwitnie też non stop, ale od pewnego czasu liście są lekko zwinięte a kwiaty są uszkodzone jeszcze przed rozwinięciem. nie wiem co może być przyczyną?

25. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
13.lis.05 09:30
"robert" (b/log.)

Mam wspaniałe oczko na ogrodzie. Do tej pory interesowały mnie rośliny wodne ale dopełnieniem tego wszystkiego ma być potężny skalniak z wodospadem. Mam jużkilka pomysłów i chciałbym na tym skalniaku posadzić fiołka alpejskiego (nabyłem go w super markecie) czy jest szansa że się utrzyma przezimuje? Najbardziej chodzi mi o liście kwitnąć nie musi.

26. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
22.lis.05 14:43
"Cyklamen" (b/log.)

Ja osobiście uwielbiam cyklameny. Po przekwitnięciu wsadzam je do ogrodu, na zime okrywam liścmi. W tym roku nie tylko przezimowaly ale i zakwitły, teraz juz sa oczywiście okryte. Nasionka wysialam i wychodowalam nowe roślinki. Podlewam je do doniczki ale moze rzeczywiscie zmienie metode i zaczne lac na podstawke. Zauwazylam ze wola miekka wode. Od twardej zółka im liscie i skrecaja sie. Od czasu do czasu podlewam odzywka :) to im dodaje szwungu :)

27. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
2.gru.05 20:41
"viola ostrosia" (b/log.)

A mój fiołek chyba wykapitował: ( bo całkiem opadł nie ma kwiatków.... Za duzo go podlewalałm Będzie cos jeszcze z niego??; (

28. Fiołek alpejski CYLKAMEN - pielęgnacja - rozmnażanie
5.kwi.06 14:31
"Malea" (b/log.)

Mam fiołka którego dostałam w prezencie (prawdopodobnie z kwiaciarni), od tego czasu udało mi się z niego wychodować nasiona. Wysiewam je do doniczki. W jednej z doniczek mam roślinę już sporych rozmiarów, podwójną, tzn ma 2 bulwy złączone ze sobą. I nie wiem, czy mogę je rozdzielić bez szkody dla kwiatka? Zaznaczam, że kwitną one na przemian, tzn jedna kwitnie, to druga odpoczywa i ma tylko zdrowe liście, natomiast jak zaczynają sie wytwarzać pąki kwiatowe to pierwsza przestaje kwitnąć i ma tylko liście.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji