bio-forum.pl

Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
22.lis.07 23:39
Anna Szmitkowska ("epti")

Witam serdecznie. Juz mialam wyeksmitowac mojego nie rosnacego zamiokulusa, kiedy wyczytalam, iz moja Zamia to nie Zamioculus i, jako sagowiec, nie rosnie szybko ( przez 1, 5 roku wypuscil JEDEN nowy lisc...). Pytanie - jak chodowac to cudenko zeby szczesliwe bylo i odplacilo mi sie wzrostem.

od lis.2005

2. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
23.lis.07 07:17
Marek Ciszewski "grant"

Czy twoja roślinka to rzeczywiście Sagowiec (Cycas revoluta)? (nie załączyłaś fotki) - porównaj: pl.wikipedia.org Jeśli tak, to w Google jest dość obszerna literatura, z którą warto się zapoznać...

Zajrzyj również tutaj: [bf#68470]

3. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
23.lis.07 10:28

Moja roślinka to Zamia, nie Cycas revoluta. Jest z rodziny zamiowatych (Zamiaceae Horan.) nie cycasowatych (Cycadaceae Pers.). Przynajmniej do tych wiadomości się dokopałam.

en.wikipedia.org

a to linki do mojej roślinki:

pozdrawiam A.

(wypowiedź edytowana przez epti 23. listopada. 2007)

od lis.2005

4. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
23.lis.07 13:25
Marek Ciszewski "grant"

No to na przyszłość musisz dokładniej wyjaśniać - trochę to pokrętnie zabrzmiało - "moja Zamia to nie Zamioculus i jako sagowiec nie rośnie szybko..."

Zamioculus należy do podrodziny Aroideae. Pochodzi z tropikalnej Afryki wschodniej. Przypomina swoim wyglądem Zamię, (która jest zaliczana do rzędu sagowców) ale poza wyglądem nie ma z tą rośliną nic wspólnego. Spokrewniony jest z filodendronami, syngonium i alokazją. Teraz chyba mamy jasność, o co chodzi?... jeśli nie, to pytaj dalej.

Niestety, twoje linki są nieczytelne... Zdjęcia wklejaj na forum

5. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
23.lis.07 14:31

Rzeczywiście chaotycznie to napisałam - wynik późnej pory chyba.

Nie znalazłam w sieci info dot. pielęgnowania zamii. O Cycasach jest sporo, o zamii nic. Stąd pytanie, jak pielęgnować tą roślinkę.

Zdjęć nie wkleję - mam zbyt wolny komputer na operacje zmniejszania. Linki już działają. Jakiś nie standardowy system ma to forum:-)

pozdrawiam

A.

(wypowiedź edytowana przez epti 23. listopada. 2007)

od lis.2006

6. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić

Aniu zamioculcas należy do rodziny obrazkowatych a zamia do sagowców. Wpisz w wyszukiwarce jedną lub drugą nazwę i tam jest wszystko pięknie opisane.

od lis.2005

7. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
23.lis.07 21:36
Marek Ciszewski "grant"

Wklejanie zdjęć na forum wcale nie jest "jakieś niestandardowe". Wielu już przez to przechodziło. Zajrzyj tutaj i poćwicz: [bf#28559]

Linkowane zdjęcia na dłuższy etap są nie do przyjęcia na naszym Forum. Pozdrawiamy Cię również...

od lis.2005

8. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
23.lis.07 21:44
Marek Ciszewski "grant"
1
2
3
4

Dla ułatwienia użytkowania innym użytkownikom tego wątku pozwalam sobie wkleić Twoje zdjęcia:

Wymiary i ciężar zdjęcia były prawidłowe i nie było problemów z ich wpięciem.

Moderator

od wrz.2009

9. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić

przecież to zamiokulkas a nie żadna zamia!!!

od wrz.2009

10. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
17.wrz.09 09:40
ED "edith_06N0"

Dokładnie to jest zamiokulkas a zamia wygląda tak:

11. Zamia (Sagowiec) - jak się z nim obchodzić
2.lis.09 16:33
kamila ("kamila")

Zamiokulkas

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji