bio-forum.pl

czarne żelki z buka

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. czarne żelki z buka
czarne żelki
czarne żelki
czarne żelki
czarne żelki
czarne żelki
czarne żelki

14. 01. 2023 wielopiętrowy las mieszany; na gałęzi odłamanego konaru buka. Konsystencja lekko gumowata. Pewno jakaś anamorfa.

czarne żelki

suchsze

od maj.2009

2. czarne żelki z buka

Możliwe, że Cheirospora botryospora?

od paź.2007

3. czarne żelki z buka

Czy mam rozumieć, że to zgłaszalne?

133. Cheirospora botryospora (Mont.) S. Hughens

uwagi: rodzaj ujęty w checklist (Mułenko i in. 2008)

Kujawa i in. 2019

od paź.2020

4. czarne żelki z buka

Czeklista Mułenko:

Cheirospora botryospora

REFERENCES: Faliński & Mułenko 1997; Chlebicki 2002.

2 notowania, zatem wg mnie zgłaszalny.

(Oczywiście nie wtrącam się w oznaczenie...)

od wrz.2005

5. czarne żelki z buka

No właśnie z tym mamy problem, czy mikro i anamorfy są GREJ-owe, czy nie. Przyjmujemy zasadniczo, że nie: D

AK?

od maj.2003

6. czarne żelki z buka
13.kwi.23 13:11
Anna Kujawa "AniaK"

nie

od mar.2025

7. czarne żelki z buka

Anamorfy to zrozumiałe, ale mikro to rzecz bardzo względna i uznaniowa, także prosiłbym Ciebie Aniu o odrobinę wyrozumiałości.:-) Mam kilka takich "fajnych" do zgłoszenia, skoro już udało mi się dość wiarygodnie oznaczyć. Zwłaszcza, że "babranie się" z tymi małymi "cosiami" aby je solidnie udokumentować wymaga trochę czasu i zaangażowania. Oczywiście poddam się bezwarunkowo wszelkim "werdyktom" w tej sprawie. Dodam tylko, że ja sobie mikroskopu nie wymyśliłem, to ewidentna sprawka Kustoszy i "bio-forumowej reszty" - namawiali, namawiali, a teraz mam go używać tylko do jakichś "gigantów", które same się prawie oznaczają po makro?;-)

Namawiam, także Marka by odrzucił w koncepcji swojego Atlasu jakiekolwiek odniesienia do sztucznych podziałów na makro i mikro grzyby. Grzyby to grzyby, wszystkie ciekawe, godne uwagi i popularyzacji. Nie chciałbym się tu rozpisywać (choć od dawna tak uważam), że ten sztuczny podział jest totalnie niepotrzebny i wręcz szkodliwy dla zrozumienia i poznania grzybów (przykład Entoloma gdzie najmniejsze owocniki mogą mierzyć od 0, 5 mm do największych do kilkunastu (i więcej) centymetrów. Wiele discomycetes jest przeciętnie mniejszych od tradycyjnie pojmowanych mikro-grzybów). Moim zdaniem ten podział nie ma sensu w żadnym (poza tradycją) aspekcie.:-)

od wrz.2004

8. czarne żelki z buka
13.kwi.23 21:35
Marcin Piątek

Eee tam, jakieś tam niewidoczne Tulasnella były już w GREJu:-)

od mar.2025

9. czarne żelki z buka

Nie no, te "niewidoczne" to ja zawsze traktuję jako "makromycetes".:-);-)

od maj.2003

10. czarne żelki z buka
14.kwi.23 08:39
Anna Kujawa "AniaK"

Problem jest.

Podział na makro i mikro jest totalnie sztuczny i granice są płynne i dość uznaniowe.

GREJ jest pojemny, ale chyba nie damy rady rozszerzać jego granic. Dlatego NIE.

Dla niegrejowych - proponuję (jak zawsze) publikację "notatki mykologiczne z okolic x".

Mikroskop - po prostu wydobyła się na światło dzienne przypadłość, która drzemała w Tobie od urodzenia:-)) Impulsik i jest:-) I niech trwa:-)

od maj.2009

11. czarne żelki z buka

No cóż, nie ma lekko, też wypowiem się w tej sprawie bo widzę wiele sprzeczności.

Popieram oczywiście Przemka ale z małą uwagą! Moim zdaniem "mikrogrzyby" sa równie ciekawe o ile nie bardziej niż makro. Czy przyjmować do zielnika to sprawa kustoszy ale myślę, że w ich przypadku do każdego znaleziska trzeba podejść indywidualnie. Uzależnić należałoby według mnie wartość kolekcji. Dużo mam kolekcji rzadkich grzybów ale ich wartość jest znikoma. Kolekcje są tak słabe, że nawet nie śmiem "zaśmiecać" nimi zielników. Uważam, że w tej kwestii kustosze powinni mieć "wolną rękę" w decyzji.

A anamorfy jak najbardziej, to jest przecież o wiele ciekawsze niż formy doskonałe. W czasach badań DNA nawet powinniśmy kompletować takie zbiory.

To tak w odniesieniu do wypowiedzi Błażeja i Ani gdzie widzę duże rozbieżności z rzeczywistością. Anamorfy Tremella versicolor jak najbardziej... ale już anamorfy Patellariopsis atrovinosa nie!? Trochę nie konsekwentnie :)

Sumując, mam nadzieję, że kustosze są podobnego zdania.

Muszą dbać o kondycję swoich zielników i "upychanie" wszystkiego jak leci mogłoby mieć jednak na nią negatywny wpływ. Z drugiej strony tak jak wspomniałem, jeśli jesteśmy pewni, że mamy coś wartościowego to na pewno znajdzie się miejsce dla takiej kolekcji w zielniku.

A zostawmy tę kwestię, tak jak wspominałem, do indywidualnych ustaleń i zamiast pytać "czy GREJ-owy" pytajmy raczej czy kustosze zechcą wcielić do zielnika takie "cudeńka"?

Posiadam kilka kolekcji przy których aż prosi się o ich połączenie, tak na szybko przykład; Pleomassaria carpini do której również mam anamorfę Camarographium carpini. Czy taka kolekcja łączona nie jest bardziej wartościowa?

od cze.2017

12. czarne żelki z buka

Nie wiem, może się mylę ale nawet w samym zgłaszaniu do GREJ powinno być stworzone jakieś dodatkowe "sito" bo martwię się czy takie ilości zgłoszeń są możliwe do ogarnięcia?

od sie.2006

13. czarne żelki z buka
14.kwi.23 16:58
Robert Kozak "bobson"

Ostatnio się zdziwiłem, że Calloria neglecta jest "zgłaszalna". Ona jest na prawie każdej pokrzywie :).

od mar.2025

14. czarne żelki z buka

Ło matko, a chciałem takie ładne, wypasione Arnium apiculatum z moich lubczyków zgłosić, a tu d.. a.: D

Aniu, rozumiem że mikro nie, jednak dopytam jeszcze o "Grejopodpadalność (Grejopodatność?)" rzadko notowanych gatunków z rodzajów z krytycznej listy grzybów mikroskopijnych (Mułenko i in. 2008), tradycyjnie traktowanych jako grzyby wielkoowocnikowe (tych oznaczonych na żółto na Twojej liście)?

Druga kwestia to prośba o Krytyczną listę... (Mułenko i in. 2008) - jeśli ktoś z Was dysponuje skanem lub zbędnym egzemplarzem i zechciałby się podzielić byłbym bardzo wdzięczny, bo niestety nie mam dostępu do tej pozycji.:- (

od wrz.2004

15. czarne żelki z buka
14.kwi.23 22:16
Marcin Piątek

Nie jestem zwolennikiem podziału na makro- i mikromycetes, zwłaszcza że w obecnych czasach ma on wartość raczej historyczną. Co zrobić z takimi na przykład Gymnosporangium sabinae lub Ustilago maydis - mikro- czy to makro- grzyb jest? (wiem, że nie GREJowe - to taka dyskusja obok).

od wrz.2005

16. czarne żelki z buka

Przemek, sprawdź maila: D

od mar.2025

17. czarne żelki z buka

Wow! Dzięki Błażej.: D

od maj.2009

18. czarne żelki z buka

Błażeju, to ja bym też bardzo serdecznie poprosił :)

Kiedyś chyba od kogoś dostałem ale znaleźć teraz nie mogę, może przy reinstalacji systemu gdzieś przepadło?

od maj.2009

19. czarne żelki z buka

Dzięki Błażeju: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji