bio-forum.pl

porosty w terrarium

bez logowania - można przeglądać

od sty.2008

1. porosty w terrarium

witam

chciałem posadzić w terrarium porosty, jakieś chrobotki...

tylko skąd wziąć w zimę porosty w większej ilości, czy da się je gdzieś kupować?

od gru.2006

2. porosty w terrarium

O sprzedaży nie słyszałem :) Porosty są grzybami wieloletnimi, którym zima nie przeszkadza w rozwoju. Można je znaleźć niemal wszędzie. Rodzaj Cladonia, o którym piszesz jest jednym z powszechniejszych w kraju. Próba hodowli takowych w warunkach domowych wprawiła mnie w osłupienie. Może mało wiem, ale o czymś takim jeszcze nie słyszałem. Ciekawy temat, może inni się wypowiedzą?

od lis.2005

3. porosty w terrarium
20.sty.08 14:22
Marek Ciszewski "grant"

Temat hodowli porostów w terrarium jest rzeczywiście trochę dziwny. Myślę, że pomysł Tomasza jest trochę zaczepny, jakby na wyrost.

Jeśli wspomina o chrobotkach, należy domniemywać, że je zna, chociażby z wielu prezentacji na naszym Forum. W czym więc problem udać się do lasu, nawet teraz, w zimie (pogoda sprzyjająca) i nazbierać ich garściami, a o wynikach hodowli powiadomić nas wszystkich...

od sty.2008

4. porosty w terrarium

racja - najlepiej zrobię jak wybiorę się do lasu, najlepiej do puszczy, zobaczę co tam rośnie, jak będzie coś interesującego to na pewno znajdzie się to w terrarium;] pozdrawiam

od wrz.2007

5. porosty w terrarium
9.lut.08 11:47
Tomek M. "tom_10"

ja mam chrobotka reniferowego [czy jak mu tam] w terrarium i że rośnie nie powiem bo ma baaardzo wolny wzrost. Przykleiłem go też wikolem do tła i żyje [tło to taka płyta z plakatów polityków i do niego poprzyklejałem patyki liście, mech i porost]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji