bio-forum.pl

Wyglądem podobny do dziurawca ...

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Wyglądem podobny do dziurawca ...

... ale to nie on. Kępa roślin o łodygach... no nie wiem podnoszących czy wyłożonych pod swoim ciężarem? Łodygi sztywne i owłosione. Listki na owłosionych ogonkach (w dziurawcu siedzące) o owłosionych brzegach i od spodu owłosione na nerwach. Prawdopodobnie rośliny po przekwitnięciu ( zdjęcia z 08. 09. 2007 Puszcza Białowieska), ale niestety niezbyt wyraźne zdjęcia wiechy i nie można się im dokładnie przyjrzeć.

od maj.2007

2. Wyglądem podobny do dziurawca ...
29.lut.08 10:34
ania "aniaa"

Przypomnina Lebiodkę - Origanum vulgare.

od kwi.2007

3. Wyglądem podobny do dziurawca ...

Pewnie że przypomina, bo to ona! Dzięki Aniu! A mam ją w swoich zbiorach kwitnącą i nie rozpoznałem...

od sty.2007

4. Wyglądem podobny do dziurawca ...
lebiodka
lebiodka liście

Zanim Ania podała rozwiązanie miałam kilka pomysłów bez sensu;), a przecież 28 września ubiegłego roku "widziałam się" z ciekawie i apetycznie pachnącą Origanum vulgare... Spójrzcie na moją lebiodkę, która rosła na przydrożu w pobliżu Parku Krajobrazowego Promno:

lebiodka

A poznalibyście ją w takim wcieleniu?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji