bio-forum.pl

Muchomor sromotnikowy i mu podobne.
muchomor sromotnikowy a czubajki

bez logowania - można przeglądać
Amanita

od gru.2003

1. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Nigdy nie widziałem w naturze tego muchomora-do dziś. To chyba on.

Nie dalej jak 100m natkneliśmy się na kanie, jedna agonalna druga młoda. Przypomniała nam się dyskusja pt. śmiertelne pomyłki kani i muchomora sromotnikowego.

Naprawdę, są bardzo podobne...

Co do tej sowy-bo tak u nas na nie mówią-to potem zastanawiałem się czy to jest faktycznie czubajka kania. Nigdy nie spotkałem kani w środku lasu w korzeniach świerka.

od maj.2003

2. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.
21.sie.05 21:09
Anna Kujawa "AniaK"

Sromotnikowy.

A czubajka miała gładki trzon czy w zygzaki brązowe?? Bo słabo widzę.. Może czrwieniejąca?

od gru.2003

3. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Dokładnie wyglądał tak.

od cze.2005

4. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

A ja myslałem, że kania to kania i już, a tu jakieś gatunki, pytania...;)

Pstryknąłem i nawet się specjalnie nie przyglądałem...

od maj.2003

5. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.
21.sie.05 22:54
Anna Kujawa "AniaK"

Mirki, a miąższ? Przebarwiał się? Sprawdzaliście? Nadal wygląda mi najbardziej na czerwieniejacą.

Jacku:-)) Zajrzyj do Markowego atlasu:-))))

Przy czubajkach ważne głównie:

- Wygląd kapelusza

- powierzchnia trzonu

- przebarwianie się miąższu

od lip.2004

6. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Podobnie jak Ania proponuję przejrzenie Markowej strony o rodzaju czubajka:-)

Przymierzałem się w tamtym roku do weryfikacji swoich wiadomości na temat Macrolepiota sp, zabrakło czasu:- (

Może w tym się uda, choć na to nie wygląda:- (

W wielu przypadach (jak np. moim) oznaczalność czubajek ogranicza się, "tak od ręki" w terenie do 3-4 gatunków, zresztą zapewne niejednokrotnie błędnego:- (. Mówimy tu jednak o podejściu do kań w aspekcie poznawczym.

Bo jeżeli chodzi o podejście kulinarne, to chyba (?) oznaczanie poszczególnych gatunków nie wiele nam w praktyce zmienia.

Ewentualnie ostrożniejszym należałoby być przy zbieraniu bardzo młodziutkich owocników.

od gru.2003

7. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Nie. Przeciąłem na pół i nic.

od maj.2003

8. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.
22.sie.05 10:18
Anna Kujawa "AniaK"

To jak nie czerwieniala to umiem tylko powiedzieć, że NIE czubajka kania (bo ta ma brązowo zygzakowaty trzon):-))

od lip.2004

9. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

A jak podejść do tematu pierścienia przy fotce powyższej przedstawionej kani?

Na moim monitorku nie umiem się dopatrzeć czy jest on pojedyńczy czy podwójny???

od maj.2003

10. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.
22.sie.05 14:05
Anna Kujawa "AniaK"

Nie wiem:- (

od lip.2004

11. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Mirki więc pytanie o pierścień na trzonie?

Ponieważ jest okazja, można zrobić sobie mały przeglądzik czubajek:-)

od gru.2003

12. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Pojedyńczy.

od lip.2004

13. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Teoretycznie cała sekcja A (Macrolepiota) z CD Atlasu powinna odpadać (podwójny pierścień)?

Nie mogę jednak nic dopasować na szybko z sekcji B (Macrosporae):- (

Może w nocy na spokojniej:-)

od kwi.2001

14. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.
22.sie.05 21:23
Marek Snowarski "admin"

Bo to raczej trzon u podstawy należało poskrobać. Z tym czerwienienim to jest różnie na przekroju.

Zmienność pieścienia też bywa znaczna

Sądząc z drobnych rozmiarów (porównując do listków szczawiku), powierzchni trzonu i łusek na powierzchni trzonu to okolice Macrolepiota konradii.

Mirki, sorry, czasami wyczucie żartu mam na poziomie Niemca i nie jestem pewien: z pierwszego postu tekst "Naprawdę, są bardzo podobne..." to na poważnie, czy ironicznie?

grzyby.pl

od gru.2003

15. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Może to być ta, zważywszy na małe wymiary. Ta druga-schyłkowa, która stała obok była niewiele większa. Co do Twojego pytania poważnie czy iroicznie? Poważnie to i ja i żona słyszeliśmy i czytaliśmy w mediach i przekazach ustnych, że ludzie trują sie muchomorami sromotnikowymi-bo mylą je z kaniami. Muchomora sromotnikowego znałem tylko ze zdjęć do wczoraj. Zawołałem Mirkę do mojego znaleziska i dla jaj powiedziałem zobacz jakie za... ste kanie... noo, one naprawdę podobne są do muchomorów.

W tych opowieściach o pomyłkach może być szczypta prawdy, gdy np. kompletny laik kupuje grzyby przy szosie czy na targu. Można takiemu kit wcisnąć. Znam gościa, który co roku wiosną sprzedaje murchle-pomurchle-czy jakoś tak. I ludzie kupują! Jeśli ktoś świadomie zrywa muchomora sromotnikowego do celów konsumcyjnych i uważa że to kania-to albo w życiu nie widział kani choćby na zdjęciu albo widział i w czasie grzybobrania miał pomroczność jasną.

Przypomniała mi się opowieść pewnego gajowego o zatruciach borowikiem szlachetnym-ale to już nie ten wątek.

od kwi.2005

16. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

A co sadzicie o takiej teorii:

Ludzie moga mylic MACROLEPIOTA i LEPIOTA.

Wiem, ze trzeba wykazac sie duza doza glupoty zeby to zrobic ale zawsze komus moze sie udac (wiadomo ze milosierdzie boze i glupota ludzka sa bez granic).

Niektore Lepiota maja w sobie toksyny podobne chemicznie (i fizjologicznie) do Amanita phalloides (moga to byc zwiazki chemiczne podobne do amanityny i falloidyny).

Konsumpcja tych Lepiota spowoduje zatrucie w objawach bardzo zblizone lub identyczne z zatruciem A. phalloides.

Lekarz prowadzacy leczenie moze byc przekonany ze zatrucie spowodowal A. phalloides (szczegolnie gdy analiza kalu w celu identyfikacji zarodnikow zostala zaniedbana).

Objawy choroby i sposob leczenia beda w koncu praktycznie takie same.

Lekarz poinformuje pacjenta i rodzine ze zatrucie spowodowal A. phalloides.

Pacjent (lub rodzina) beda w wyniku tego przekonani ze POMYLONO KANIE Z MUCHOMOREM SROMOTNIKOWYM.

Czy ktos moze to skomentowac?

od gru.2003

17. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Nie widziałem, ale słyszałem od kogoś, iż wczoraj mówili w tvn24, że zmarła 9-letnia dziewczynka zatruta "sromotnikiem"-tak mówili na muchomora sromotnikowego-a jej babcia jest w stanie ciężkim. Pokazywali kanie i muchomory sromotnikowe i objaśniali różnice. Coś też wspomnieli, że chcą lekarza pozwać do sądu, bo nie rozpoznał, że jest to zatrucie grzybami. Czy ktoś to oglądał? Bo ja wiem tylko tyle.

od wrz.2004

18. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Była o tym informacja na Onecie, wiem tyle, co Ty.

od sie.2005

19. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

A ja dzisiaj słyszałam w radiu, że sześcioletni chłopiec i jego ojcec zartuli się muchomorem sromotnikwym. Chłopiec jest w stanie ciężkim i czeka na przeszczep wątroby. Jedyne co mi nie pasuje w tej informacji, to fakt, że do zatrucia doszło ponoć dwie godziny po spożyciu, a gdzieś przeczytałam, że pierwsze objawy pojawiają się późno bo dopiero po 10-24 godzinach od zjedzenia grzybów. Czy zatem jest możliwy tak krótki czas "reakcji" muchomora? A może do zatrucia doszło po spożyciu innego grzyba? Nie wiem: (

od kwi.2005

20. Muchomor sromotnikowy i mu podobne.

Muchomor sromotnikowy zawiera DWIE glowne trucizny.

Pierwsza to FALLOIDYNA

Druga to AMANITYNA

Falloidyna dziala szybciej, zazwyczaj po 8-16 godzinach i jej efekty nie sa smiertelne a przechodza po okolo 48 godzinach.

Amanityna dziala ze znacznie wiekszym opoznieniem (okolo 60 godzin po wchlonieciu wystepuja objawy zatrucia). Amanityna hamuje synteze DNA w komorkach watroby a to prowadzi do smierci tych komorek.

Objawem zatrucia jest wiec uposledzenie/brak funkcji tego narzadu.

Ciekawostka jest, ze po przeminieciu fazy zatrucia falloidyna stan chorego POZORNIE POPRAWIA SIE na kilka godzin a pozniej drastycznie pogarsza w miare rozwoju dzialania amanityny.

Bardzo krotki okres utajenia zatrucia moze byc spowodowany:

1/ Specyfika organizmu dziecka/szczegolna wrazliwoscia osobnicza na falloidyne.

2/ Masywnym spozyciem muchomora sromotnikowego.

3/ Blednymi informacjami przekazanymi lekarzowi

Potrzeba przeszczepu watroby sugeruje opcje 2/.

W madrej ksiedze toksykologi z lat 60 (przed era przeszczepow watroby) wersja 2/ sugerowala:

Rokowanie: zle

Leczenie: nie ma (z zastrzezeniem ze zawsze starano sie ustabilizowac stan chorego co konczylo sie niepowodzeniem).

Jest jeszcze kilka innych ciekawych aspektow zatrucia ty grzybem (np. udalo wyizolowac sie z niego substancje ktora ZNOSI dzialanie amanityny - nazwano ja antamanid - ale moze ona skutecznie zapobiec zatruciu spozyta tylko PRZED spozyciem grzyba i w znacznie wiekszej ilosci niz wystepuje w nim naturalnie. Dla ofiar zatrucia nie ma wiec to zadnego znaczenia. Antamanid hamuje wiazanie amanityny w komorkach watroby ale nie usuwa z nich amanityny raz zwiazanej).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji