Zaloguj F bio-forum.pl
G grzyby.pl
R atlas-roslin.pl ?R
?G
🔍F
1. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
Screenshot 2025-04-04 11. 15. 37 Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. Interesuje mnie co to za roślina. To jakaś babka ?
2. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
3. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
4. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
Screenshot 2025-04-08 17.00.13 Zrobiłem nowe zdjęcie jak już roślinka podrosła.
5. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
Też mam takie wrażenie. Siewki nie są moją najmocniejszą stroną, chociaż zawodowo zajmuję się botaniką od nieco ponad pół wieku. Znaczy się trzeba wciąż obserwować.
6. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
Screenshot 2025-04-21 21.44.26
Screenshot 2025-04-21 21.39.39 Nowe zdjęcia.
7. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
Piotr miał rację w swoim pierwszym typowaniu.
8. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
A jednak udało się za pierwszym razem.
9. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
@ Błażej Gierczyk "ramayana"
Jesteś pewien? Popatrz sobie na zdjęcie młodego plantago major z trzema liśćmi na podlinkowanej stronie shutterstock. Liczba rowków na liściach się nie zgadza i kształty liści się nie zgadzają.
10. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
Kolejna para zdjęć wyraźnie wskazuje na Plantago major i mogę to potwierdzić jako botanik z ponad półwiekowym doświadczeniem.
11. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
stock-photo-seedling-plantago-major-keimling-413044423 @ Piotr Grzegorek
Ja właśnie do tych dwóch zdjęć porównałem Plantago major ze zdjęcia Shutterstock.
Screenshot 2025-04-01 22.19.48 W porównaniu do mojej rośliny gdy miała cztery listki wygląda zupełnie inaczej.
12. Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka?
To pozostaje tylko dalej obserwować rozwój tego co masz nie mieszając ze zdjęciami z zewnątrz.
⇒ dodaj wypowiedź
⌂_ bio-forum.pl
⇈
© -
by Marek Snowarski – ✉ formularz kontaktowy
Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="https://bio-forum.pl/forum/watki/1643464">Chwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka? - bio-forum.plChwast z nasionka przywleczonego prawdopodobnie z łąk i pól. To jakaś babka? - bio-forum.pl</a>
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie —
więcej informacji