bio-forum.pl

Ochrona gatunkowa Morchella conica.

bez logowania - można przeglądać

od paź.2009

1. Ochrona gatunkowa Morchella conica.

Wczoraj rozmawiałem z Robertem Kozakiem i doszliśmy do ciekawego wniosku, że ochrona smardza stożkowatego jest bezprzedmiotowa bo takson taki nie istnieje. Idąc dalej można powiedzieć że wszystkie gatunki smardza pokroju smardza stożkowatego nie występujące w rozporządzeniu o ochronie gatunkowej można zbierać. Co o tym sądzicie?

od paź.2019

2. Ochrona gatunkowa Morchella conica.

Podobnie ma się kwestia grupy M. esculenta. M. vulgaris, M. americana itd występują w Europie, tylko, żeby stwierdzić co to, trzeba by go najpierw zerwać i mamy taki trochę paragraf 22. M. crassipes również nie istnieje. M. importuna został wciągnięty do M. elata, więc on technicznie pozostaje chroniony. Można by się upierać, że w myśl ustawy przez M. elata rozumiany jest M. elata complex, czyli cała sekcja distantes/czarne smardze - tylko orzecznictwa w tej sprawie zwyczajnie nie ma :) To że lista gatunków chronionych wymaga aktualizacji nie jest też żadną tajemnicą, znajduje się tam więcej "kwiatków" jak np. Sarcodon underwoodii, który występuje w USA, a na liście jest dlatego, że przeszło 100 lat temu zanotowano W Polsce "Hydnum amarescens", który jest słabym taksonem i tak naprawdę nie wiadomo o jaki gatunek chodziło, ale po perturbacjach taksonomicznych został wpięty do S. underwoodii który nigdy w Polsce nie wystepował.

od wrz.2005

3. Ochrona gatunkowa Morchella conica.

Mam tę samą zagwozdkę przy składaniu raportów do GDOŚ o posiadanych w zielniku gatunkach chronionych. Pewnie dla świętego spokoju wpiszę wszystkie kolekcje z adnotacją "w Polskiej literaturze uważane za synonim...".

A w ogóle mam dość sceptyczny stosunek do sensu ochrony gatunkowej grzybów, wszystkich "czerwonych list" etc.: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji