Witam szanowych forumowiczów. Oto jeden wynik moich dzisiejszych znalezisk.
Znalazłam 'kolonię' takich grzybów. Rozły na starym pniu, w lesie liściastym w przewadze dębowym. Wydaje mi się, że to łuszczak, ale hełmówka jest bardzo do niego podobna. Jak je odóżnić?
na zdjeciach nic nie widać.
trzeba dokładnie obejrzec trzony!
łuszczak zmienny ma łuseczki na trzonie
a hełówka nie ma łuseczek tylko włókienka
Przepraszam za jakość fotki, ale nie mam dobrej cyfrówki, a że zżera mnie ciekawość by wiedzieć, co to, to robię fotki telefonem: (
W internetowych opracowaniach opis jest dość zbieżny z wyglądem mojej kolonii :) Przeczytałam, że łuszczakowi szybko zanika pierścień i czasem go w ogóle nie ma i tak też jest z okazem, który posiadam.
Trzonek tego grzyba łuszczy się, ale wyglądaja raczej na włókienka niż na łuseczki: ( zapach przyjemny, miąższ po przekrojeniu jasny. Fotka pewnie nie pomoże, ale załączam mimo to :)
tak wyglądają łuseczki
jak owocniki sa stare to moga byc mniej widoczne, chociaż...
---------------------------------------
Galerina marginata rosnie w lasach iglastych raczej, ale w lisciastych ma sobowtóra
którego trzony wygladaja mniej wiecej tak:
Widze na rece jakis grzyb.
Wiem ze zzera Cie ciekawosc ale nie zzeraj tego grzyba.
Helmowka obrzezona (G. marginata) jest bardzo silnie trujaca i spozycie moze byc smiertelne.
Znacznie latwiej pomylic ja z luszczakiem niz np olszowke z rydzem.
Wiem, że hełmówka jest trująca i dlatego grzyba jeść nie będę. Poza tym przyniosłam tylko jednego małego dla moich 'badań i obserwacji' :)
Link nr dwa najbardziej odpowiada temu co dzisiaj widziałam, chociaż moja kolonia nie miała falistych kapeluszy.
Jak tylko uda mi się dorwać jakąś cyfrówkę, to postaram się o lepsze fotki, o ile kolonia jeszcze będzie istniała albo uda mi się znaleźć inną.
-----------------------------
A o olszówce i rydzu to ja się już nie wypowiadam, bo szkoda masełka;)
to tak na marginesie
Joasiu, mamy ograniczone możliwości;-)) Ze zdjęć z telefonu odgadniemy tylko nieliczne, duże, charakterystyczne gatunki. Te, którym musimy przyjrzeć się z bliska będą nierozpoznane:- (
Na zdjęciu chyba są raczej suche kruchaweczki (Psathyrella hydrophila), ale nie jestem pewna:-)