bio-forum.pl

Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2005

1. Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?

Witam szanowych forumowiczów. Oto jeden wynik moich dzisiejszych znalezisk.

Znalazłam 'kolonię' takich grzybów. Rozły na starym pniu, w lesie liściastym w przewadze dębowym. Wydaje mi się, że to łuszczak, ale hełmówka jest bardzo do niego podobna. Jak je odóżnić?

od sie.2005

2. Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?
28.sie.05 20:49
Anamorf

na zdjeciach nic nie widać.

trzeba dokładnie obejrzec trzony!

łuszczak zmienny ma łuseczki na trzonie

a hełówka nie ma łuseczek tylko włókienka

[bf#5768]

od sie.2005

3. Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?

Przepraszam za jakość fotki, ale nie mam dobrej cyfrówki, a że zżera mnie ciekawość by wiedzieć, co to, to robię fotki telefonem: (

W internetowych opracowaniach opis jest dość zbieżny z wyglądem mojej kolonii :) Przeczytałam, że łuszczakowi szybko zanika pierścień i czasem go w ogóle nie ma i tak też jest z okazem, który posiadam.

Trzonek tego grzyba łuszczy się, ale wyglądaja raczej na włókienka niż na łuseczki: ( zapach przyjemny, miąższ po przekrojeniu jasny. Fotka pewnie nie pomoże, ale załączam mimo to :)

od sie.2005

4. Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?
28.sie.05 21:42
Anamorf

tak wyglądają łuseczki

jak owocniki sa stare to moga byc mniej widoczne, chociaż...

grzyby.pl

---------------------------------------

Galerina marginata rosnie w lasach iglastych raczej, ale w lisciastych ma sobowtóra

którego trzony wygladaja mniej wiecej tak:

mycomontreal.qc.ca

od kwi.2005

5. Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?

Widze na rece jakis grzyb.

Wiem ze zzera Cie ciekawosc ale nie zzeraj tego grzyba.

Helmowka obrzezona (G. marginata) jest bardzo silnie trujaca i spozycie moze byc smiertelne.

Znacznie latwiej pomylic ja z luszczakiem niz np olszowke z rydzem.

od sie.2005

6. Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?

Wiem, że hełmówka jest trująca i dlatego grzyba jeść nie będę. Poza tym przyniosłam tylko jednego małego dla moich 'badań i obserwacji' :)

Link nr dwa najbardziej odpowiada temu co dzisiaj widziałam, chociaż moja kolonia nie miała falistych kapeluszy.

Jak tylko uda mi się dorwać jakąś cyfrówkę, to postaram się o lepsze fotki, o ile kolonia jeszcze będzie istniała albo uda mi się znaleźć inną.

-----------------------------

A o olszówce i rydzu to ja się już nie wypowiadam, bo szkoda masełka;)

[bf#16709]

to tak na marginesie

od maj.2003

7. Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?
29.sie.05 09:44
Anna Kujawa "AniaK"

Joasiu, mamy ograniczone możliwości;-)) Ze zdjęć z telefonu odgadniemy tylko nieliczne, duże, charakterystyczne gatunki. Te, którym musimy przyjrzeć się z bliska będą nierozpoznane:- (

Na zdjęciu chyba są raczej suche kruchaweczki (Psathyrella hydrophila), ale nie jestem pewna:-)

od kwi.2004

8. Łuszczak zmienny czy hełmówka obrzeżona?

Zdjęcia są bardzo niewyraźne, ale w żaden sposób nie widzę tu ani łuszczaka, ani hełmówki. Co do łuszczaka - on pięknie pachnie, hełmówka nie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji