bio-forum.pl

Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od kwi.2008

1. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Już wiem, że żółciaka można jeść, ale tylko młode okazy. Czy ten, który znalazłam, jest młodym okazem?? Na drzewie rośnie kilka takich kolonii.

od gru.2003

2. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Widać, że młody, soczysty, Zrywać i na patelnię.

od sty.2007

3. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?
zolciak

A mój?

porcyjka

Przedwczoraj był pomarańczowym "pączkiem", wczoraj jak na zdjęciu i nie podarowałam mu, został zebrany i przywieziony do domu :)

Oto i on:

Jednak na razie zrobiłam z nim tylko tyle, że został:

- opłukany

- podzielony na dwie porcje

- wymoczony, by puścił mleczko

- i... zamrożony...

Dziś kolejnym żółciakom nie przepuściłam i znów: płukanie, dzielenie, moczenie i... mrożenie?

Bo jeszcze nigdy nie smażyłam żółciaków, a ponieważ tyle było o tym pisane na forum, więc poszukam przepisów i do dzieła!

od gru.2003

4. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Najlepsze są takie młode usmażone w panierce jak kotleciki z dodatkiem mięty lub bazylii.

Pyyyyyyyyyyyyycha!!! Nie ma sensu mrożić szczególnie takiej małej ilości. Mrożone grzyby tracą wartości smakowe. Dodam, iż znajoma zamroziła żółciaki bo było dużo. Po rozmrożeniu i konsumpcji zakończyła kroplówkami w szpitalu zakażnym.... nie warto.

Także na patelnię i smacznego!

Młode, świeże żółciaki są super!!!

od sty.2007

5. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

To pójdą na patelnię:-)

Relacja po usmażeniu i konsumpcji będzie :)

od sty.2007

6. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?
na talerzu

Wyporcjowane na talerzu:

smazenie

Smażą się na patelni, aż para osiada na obiektywie:

Tylko nie mam mięty, ani bazylii, szkoda... ale.... chyba już dochodzą... :)

od sty.2007

7. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Tylko, jak długo powinno się smażyć?

od sty.2007

8. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Spróbowałam pierwszego, najmniejszego i najcieńszego - pychotka:-)))

od sty.2007

9. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

No to jestem już "żółciakożercą";)

Podjadłam sobie, a historia zatoczyła koło, bo moja kolacja pochodzi z tego samego drzewa, na którym zauważyłam.... w styczniu!.... pozostałości czegoś, co okazało się zeszłorocznym żółciakiem siarkowym. A teraz sierpniowa świeżynka :)

Dopiero w sierpniu, przez cały maj do teraz nówki się tam nie pokazywały.

od lip.2004

10. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Też coś żółtego wyrosło w moim ogrodzie na pniu śliwki "węgierki". Żadnego mleczka jednak nie zauważyłem bo nie wiedziałem, że ma być. Zdjęcia robione 28. 05. 2008. Kolor trochę "odczerwieniłem" bo w promieniach zachodzącego słońca był zafałszowany. Od spodu dość zbita gąbka (rureczki) ugniatająca się pod naciskiem palca.

Co to może być?

od sie.2007

11. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Twój grzyb to również Laetiporus sulphureus, czyli omawiany żółciak, szkoda drzewa.

od lip.2004

12. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Dzięki za info! Można go więc będzie w przyszłym roku spróbować. Drzewo już jest b. stare (ponad 50 lat) i trzeba je będzie wyciąć. Rosną na mim też jakieś dość dziwne opieńki. Mają trochę nieprzyjemny zapach i smak. Nowe śliwki już mają po 20 lat i owocują.

P. S.

Nie wiem dlaczego nie działa mi powiadamianie?

od kwi.2004

13. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Jakie dziwne opieńki - Jerzy?

od lip.2004

14. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Sorry Jolu!

Moja póżna odpowiedż bierze się stąd, że nie miałem powiadamiania. Poprostu przez kilka miesięcy byłem nieobecny na "Forum" i coś się zepsuło. Teraz już wiem i zmieniłem ustawienia "konta". Powiadamianie powinno być!

Napisałem "dziwne" bo zjadłem i przeżyłem je (przerwa była z innego powodu) ale mają nieprzyjemny smak i zapach. Jakiś taki chemiczny - karbol? Jak odszukam ich zdjęcie lub wyrosną w tym roku to zamieszczę z dokładnym opisem.

od lip.2004

15. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Nie można dołożyć zdjęcia (lub nie potrafię tego zrobić) do wcześniejszego postu bo w "edytuj" nie ma funkcji dodawania obrazu. To są ubiegłoroczne fotki. Kolor jest trochę zazieleniony bo matryca już siadała. Trzeba wziąć na to poprawkę!

od sie.2007

16. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Jerzy, Twoje 'opieńki' to Pholiota squarrosa (łuskwiak nastroszony). Możesz porównać:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5d4c2953b8e8)->status_line!

od lip.2004

17. Czy ten żółciak nadaje się do jedzenia?

Dzięki Adamie za info!

To jest ten grzyb (LINK 1 się nie otwiera) - "Šupinovka šupinatá" z LINK 2.! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5d4c28608890)->status_line!

To i tak cud, że tylko niejadalny ten grzyb a nie trujący!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji