bio-forum.pl

duże opieńki

bez logowania - można przeglądać

od cze.2005

1. duże opieńki

na kłodzie na porębie, jak sądzę opieńki, którym udało ukryć się przed grzybiarzami?

od maj.2003

2. duże opieńki
1.wrz.05 07:28
Anna Kujawa "AniaK"

Jacku, a Ty znasz ten nasz "opieńkowy kącik"

[bf#4219]

od sie.2002

3. duże opieńki
1.wrz.05 07:49
"pimpek"

No to ja się do czegoś przyznam. Wczoraj trafilem kilkadziesiąt/set malutkich jak paznokieć (mały) opieniek i obiecałem sobie, że je sfocę w domu. Ale gdzieś w środku nocy zapomniałem, a teraz rano jak sobie przypomniałem.... pływają już w słoiczku: ( Moja kólpa, moja kólpa.....

od maj.2003

4. duże opieńki
1.wrz.05 08:52
Anna Kujawa "AniaK"

No i teraz nie wiemy czy wysyp A. borealis objął Polske od północy po południe.....;-)

od cze.2005

5. duże opieńki

No będę się musiał przyzwyczaić, że opieńka to nie tak po prostu opieńka, tylko opieńka cośtam;)

Postaram się je fotografować.

A o tej opieńce da się coś powiedzieć? Kilka dodatkowych zdjęć.

okazy raczej swój wiek już miały :)

Przy okazji, przeglądając zdjęcia opieniek, odniosłem wrażenie, że są też higrofaniczne;) To tak odnośnie niedawnej zagadki łuszczak/opieńka

od maj.2003

6. duże opieńki
1.wrz.05 09:42
Anna Kujawa "AniaK"

:-))

Z opieńkami jest ten kłopot, że cechy się często zacierają, bywają okazy "nietypowe" itp. I tamten "kącik opienkowy" służy nam wszystkim do opatrzenia się z opieńkami z różnych stron Polski, z różnych siedlisk:-)

Przypominam o nim, bo warto tam dodawać zdjęcia:-)

A te opienki:

1. Mają gęsto łuseczkowaty, higrofaniczny, przeświecająco prążkowany kapelusz (odpada miodowa w ścisłym ujęciu - odpada też ze względu na słabo rozwinięty pierścień)

2. Pierścień jest błonkowaty - Odpadają (żółtotrzonowa i maczugowata)

3. Ma małe, jasne łuseczki na kapeluszu, mało łuseczek na trzonie, stosunkowo małe i jasne łuseczki na pierścieniu - odpada ciemna

Zostaje - północna (A. borealis)

A opieńki i inne jeszcze nadrzewne grzybki są higrofaniczne. Ale opieńki sypią na biało, łuszczaki na brązowo, no i oczywiście wyglądają zupełnie inaczej.....:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji