bio-forum.pl

POGNIECIONY grzyb :)

bez logowania - można przeglądać

od paź.2004

1. POGNIECIONY grzyb :)
1
2

POPATRZCIE, CZYŻBYM ZNALAZŁA SZMACIAKA GAŁĘZISTEGO (SPARASSIS CRISPA)???

Byłby to mój pierwszy w życiu.

Aniu, czy to też rzadkość?

Był po prostu piękny. Miał ze 30 cm szerokości. Wygladał jak pognieciony kalafior. Jędrny. Kolor jasnobeżowy. Zapach przyjemy. Las mieszany z przewagą sosen.

Mam zasuszony kawałek. Resztę zostawiłam w lesie. Zresztą obok rósł drugi, równie okazały egzemplarz.

One chyba są pod ochroną?????

od cze.2005

2. POGNIECIONY grzyb :)

Tak, są pod ochroną. I dlatego wrzuciłem swoje znalezisko do doniesień;)

Proponuję też tam się zgłosic ze swoim :))

od gru.2003

3. POGNIECIONY grzyb :)

Na Kaszubach mogę powiedzieć, że jest to pospolity grzyb. W sierpniu znalazłem ok. 15 sztuk i drugie tyle śladów po nich.

Więc zgłoszenie zrobię chyba po sezonie jedno zbiorcze.

od maj.2003

4. POGNIECIONY grzyb :)
1.wrz.05 08:09
Anna Kujawa "AniaK"

Elma on jest rzadki lokalnie. Chroniony. Zgłaszaj:-) Koniecznie notuj pod czym rósł, bo znakomita większość rośnie w pobliżu sosen, ale zdarzają się i pod innymi iglakami.

Mirki - zgłoście poszczególne stanowiska osobno (stanowiska osobne - np. z różnych oddziałów tego samego kompleksu leśnego).

(wiadomość edytowana przez Ania 01. Września. 2005)

od paź.2004

5. POGNIECIONY grzyb :)

Aniu, suszek szmaciaka jak również suszek świecznika - dziś pojechały do Ciebie.

od maj.2003

6. POGNIECIONY grzyb :)
2.wrz.05 07:01
Anna Kujawa "AniaK"

Dzięki, dam znać jak nadejdą:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. POGNIECIONY grzyb :)
8.wrz.05 22:08
marek kopeć ("marcos")

Ok. 30 km. od Krakowa ( Minoga koło Skały) spotykam ich sporo a czasami jeszcze więcej (buczyna). Nawet zastanawiałem się czy grzyb ten zasługuje na ochronę gatunkową (oczywiście to subjektywna opinia).

od cze.2005

8. POGNIECIONY grzyb :)

Te na zdjęciach rosną na sośnie!

od kwi.2004

9. POGNIECIONY grzyb :)

Rosną masowo w Krawcach koło Grębowa, koło Tarnobrzega, ale wtedy, kiedy je widywałam nie było jeszcze naszego kącika rzadkości. Może ktoś jest z tych okolic? Koło Dziada na przykład rosną. To taki bardzo duży paśnik w okolicach "międzynarodowej.

10. POGNIECIONY grzyb :)
11.wrz.05 20:37
marek kopeć ("marcos")

Minoga-Skała koło Krakowa. Bylem tam dzisiaj na polowaniu grzybowym. Oprócz kilku prawdziwków, borowików ceglastoporych, gołąbków (Russula virescens) spotkałem kilka pięknych szmaciaków w lasku dębowym. Ciekawy jestem jak to smakuje.

od paź.2004

11. POGNIECIONY grzyb :)

Marcos, jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział...

Pamiętaj jednak, że grzybek jest pod ochroną....: o)

od kwi.2004

12. POGNIECIONY grzyb :)

Piasek w zębach mnie bardzo zniechęcił. Nie mam ochoty na niego. Choćby człowiek sto razy płukał i tak coś zostanie.

od paź.2004

13. POGNIECIONY grzyb :)

Jolu, to tak jak z zielonymi gąskami... (zielonkami) hahaha!!! Kiedyś moja mama wrzuciła je do pralki (bo nie miała już siły ich płukać) i zrobiła się mamałyga....

: o)

od kwi.2004

14. POGNIECIONY grzyb :)

Tak samo, ale gąsek też juz nie ma tam, gdzie zbierałyśmy z Mamą, więc i problem zniknął (cywilizacja). Tak się zastanawiam, czy nasze wnuki będą jeszcze wiedziały, co to las i grzyb. Cywilizacja wciska się wszędzie w zastraszającym tempie. Z roku na rok maleje liczba drzew, lasów. Przynajmniej tam, gdzie ja bywam. To co było na moim Dzierżnie 10 lat temu to sezam w porównaniu z tym, co jest dziś. Prawie NIC nie zostało. Drzew mało, krzaków prawie wcale... Ludzie, którzy uciekają latem w tereny dzikie (bo "lubią przyrodę") z konsekwencją i samozaparciem niszczą u siebie zieleń, bo ma być estetycznie i po europejsku. Wyrżnąć, wyciąć, przystrzyc, żeby były "ślimaczki i pudelki" urwać, powstawiać wszędzie jupitery, zniszczyć... Gdyby mogli powstawialiby jeszcze ryczące megafony z dyskotekową muzyką na Ośrodku, żeby było... ładnie.

od wrz.2004

15. POGNIECIONY grzyb :)

Ja mam problem cywilizacji z głowy, bo w okolicy mam pięć bardzo ładnych parków narodowych;-))

Przecież parków nie wytną;-)

Zezwolenie od dyrekcji i mogę do woli szukać sobie grzybków w celach naukowych...

Niedługo prawdopodobnie wybiorę się w góry, więc pewnie będę dzwonił - zobaczymy, czy łatwo jest takie zezwolenie uzyskać, bo tego nie wiem...

od cze.2005

16. POGNIECIONY grzyb :)

oj, ja to o Łodzi już nic nie będę pisał...

Park Narodowy??? to w setkach kilometrów: ((

17. POGNIECIONY grzyb :)
12.wrz.05 19:36
marek kopeć ("marcos")

Elma, oczywiście pamiętam o ochronie tego grzyba, ale mały kawałeczek dla celów "naukowych" chyba można pozyskać. W tym czasie u mnie jest to pospolity gatunek i gdybym sie wybrał właśnie na niego to i pewnie ze 40 egzemplarzy bym znalazł. To się gotuje, czy smaży?. Jutro wyśle fotkę, bo fotografie mam w pracy. hej

(wiadomość edytowana przez Marcos 12. Września. 2005)

od paź.2004

18. POGNIECIONY grzyb :)

Marcos, z tego co się orientuję, to szmaciak podobno jest pyszny w pierogach. Ale to wiem z "przekazów ludowych", dawniej szmaciak był bardziej popularnym (i znanym) grzybem. Sama nigdy nie zbierałam, ponieważ.... nie spotykałam do tej pory no i ta ochrona gatunkowa.

19. POGNIECIONY grzyb :)
13.wrz.05 11:29
marek kopeć ("marcos")

Elma, dzięki za informację.

(wiadomość edytowana przez Marcos 13. Września. 2005)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji