bio-forum.pl

Jesion?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od kwi.2006

1. Jesion?
1
2
3
4

Liście podobne do jakiegoś gatunku jesionu, ale kora na pniu jakaś taka jasna, lekko łuszcząca się. Drzewo wprowadziło mnie w zakłopotanie. Rośnie w zdziczałym parku, są tu skrzydłoorzechy, orzechy włoskie i inne obce gatunki. Czy ktoś rozpozna co to za gatunek?

Nasion nie dostrzegłem, pojedyncze listki duże i szerokie, pierzasty liść też dość duży, ale pokrojem przypomina jesion.

(wypowiedź edytowana przez ttadeusz 28. czerwca. 2008)

od mar.2008

od sie.2007

od cze.2010

4. Jesion?
4.lip.08 00:20
Piotr Grzegorzek

Zważywszy, że liście rzeczonego gatunku są dziewięciolistkowe, Carya ovata, orzesznik pięciolistkowy zdecydowanie odpada. Sądze, że tak czy owak powinno się celować w rodzinę Juglandaceae a nie dajmy na to Oleaceae, gdzie należy Fraxinus ornus

od cze.2010

5. Jesion?
4.lip.08 00:28
Piotr Grzegorzek

Przepraszam za wykluczenie jesionów. znalazłem w sieci zdjęcie liścia Fraxinus ornus i muszę przyznać, że istnieje duże podobieństwo pomiędzy wskazanym okazem a tamtym liściem.

od kwi.2006

6. Jesion?
1
2
3

Zwrócę uwagę na fakt, że liście są całobrzegie a typowane gatunki mają brzeg ząbkowany.

od lis.2006

Ponieważ drzewko rośnie w zwartym drzewostanie, trzeba by jednak wyszukać owocostanów w wierzchołkowej części drzewa:-)

W pierwszej chwili pomyślałem o korkowcu amurskim, ale ta kora...

Konieczne owoce albo wnikliwy amator dendrolog.

od lis.2006

Może by przeszukać rodzinę Rutaceae. Tak sobie drugi raz strzelę - Ewodia koreańska?

od cze.2010

9. Jesion?
4.lip.08 22:44
Piotr Grzegorzek

Tak to jest Ewodia - już w ubiegłym roku w ten sam sposób rozwiązaliśmy podobny problem.

od kwi.2006

10. Jesion?

Może jednak jest to kłęk kanadyjski - Gymnocladus dioicus?

(wypowiedź edytowana przez ttadeusz 07. lipca. 2008)

od lis.2006

Kłęk odpada...

od kwi.2006

12. Jesion?
1

To drzewo nie daje mi spokoju. Dorzucę więc kilka szczegółów, może będą przydatne do rozpoznania. Ja teraz najbliżej jestem F. ornus chociaż wysokość drzew (ok. 20 m) trochę mnie zaskakuje:

- liść wyrastający na krótkopędzie wyrastającym z pnia

2

- krótkopęd z bliska

3

- przekrój zeschniętej gałęzi, wewnątrz wszystkich gałęzi miękki rdzeń, ogólnie drewno bardzo lekkie

4

- blizna po opadłym liściu

5

- wysuszony pęd z pąkami

(wypowiedź edytowana przez ttadeusz 08. lipca. 2008)

od wrz.2007

13. Jesion?

A czy to nie jest jakiś orzech? np. J. regia?

od cze.2010

14. Jesion?
18.lip.08 00:35
Piotr Grzegorzek

Też tak uważam, a przecież wystarczyło tylko rozetrzeć liść i powąchać, zamiast zmuszać nas do karkołomnych interpretacji.

od kwi.2006

15. Jesion?

Pragnę usprawiedliwić się tym, że drzewo rośnie w zwarciu a korona znajduje się bardzo wysoko. Przypadkiem dostrzegłem jeden liść na odroście ale przy drugim podejściu, nie wpadłem jednak na pomysł z rostarciem go. Cieszę się jednak, że problem udało się rozwiązać. Dziękuję.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji