bio-forum.pl

Zielna, przekwitnięta

bez logowania - można przeglądać
Carex

od paź.2007

1. Zielna, przekwitnięta
30.cze.08 08:04
Marcin K. "marcin_k"

Nie mam bladego pojęcia co to...

Z góry dzięki za pomoc!

od maj.2007

2. Zielna, przekwitnięta

Odkryłeś Marcinie wymierający w Polsce gatunek Bagnicy torfowej (Scheuchzeria palustris). Jest to jedyny przedstawiciel rodzaju bagnica (Scheuchzeria), który jest jedynym rodzajem rodziny bagnicowatych (Scheuchzeriaceae).

Roślina umieszczona na Czerwonej listy roślin i grzybów Polski (2006) w grupie gatunków wymierających (kategoria zagrożenia E).

Bardzo Ci zazdroszczę. W jakich stronach mieszkasz?

od paź.2007

3. Zielna, przekwitnięta
30.cze.08 15:23
Marcin K. "marcin_k"

Niestety znalazłem jedynie stanowisko... Do odkrywcy nieco szczęścia mi zabrakło...;)

Nawet nie spodziewałem się takiego znaleziska, bo ja z Polski centralnej - jednym słowem utknąłem chwilowo w Warszawie... Znalezisko z okolic Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, żeby nie precyzować publicznie bo teren gdzie je znalazłem z tego co wiem nie jest objęty żadną ochroną... Poza tym z nowych dla mnie roślin również bobrek trójlistkowy tam występuje. :) Niestety stanowisko wygląd na nieco podsychające...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji