bio-forum.pl

Fioletowa kłująca w zbożu

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Fioletowa kłująca w zbożu
7.sie.08 18:02
Izydor K. "izydor_k"
fioletowe kwiatki
kwiatki z innej strony
liść
kolce

Następny "owoc" niedzielnej wyprawy na pole pszenicy. Roślina ta po przekwitnięciu i podeschnięciu nieprzyjemnie kłuje. Proszę i jej nazwę.

od kwi.2007

2. Fioletowa kłująca w zbożu

Poziewnik - tylko który? Dwudzielny, miękkowłosy (żółta rurka)?

(wypowiedź edytowana przez robert 07. sierpnia. 2008)

od cze.2010

3. Fioletowa kłująca w zbożu
8.sie.08 17:45
Piotr Grzegorzek

od gru.2007

4. Fioletowa kłująca w zbożu
8.sie.08 22:09
Izydor K. "izydor_k"

Dla niektórych to takie proste. Jak długo trzeba podglądać rośliny, żeby rozpoznawać te najpospolitsze, a takim niewątpliwie jest poziewnik miękkowłosy (teraz mogę się już wymądrzać) w dolinie Wisłoki już blisko jej ujścia.

Dziękuję

od wrz.2007

5. Fioletowa kłująca w zbożu

Jeżeli kłuje to wg mnie nie jest to G. pubescens, może to być G tetrahit lub G. bifida, bardziej tetrahit. G. pubescens, jak nazwa polska mówi, jest miękko owłosiony.

od cze.2010

6. Fioletowa kłująca w zbożu
9.sie.08 22:44
Piotr Grzegorzek

Zdjęcia są dość nieostre i G. pubescens było tylko pierwszym skojarzenie. Teraz jednak jestem skłonny potwierdzić Galeopsis bifida. Niemalże identyczne fioletowe kwiaty z jasną obwódką dolnej wargi znajdują się na zdjęciach w Atlasie Roślin.

A teraz odpowiadam na drugie pytanie - jak długo trzeba się uczyć rozpoznawania roślin - cóż ja to praktykuję niemalże od czterdziestu lat.

od gru.2007

7. Fioletowa kłująca w zbożu
10.sie.08 11:47
Izydor K. "izydor_k"

Czy cecha kłucia w przypadku poziewnika szorstkiego dotyczy roślin jeszcze zielonych (świeżych) bo mój poziewnik jest kłujący po uschnięciu. Chyba poobserwuje go jeszcze dokładniej.

od lip.2005

8. Fioletowa kłująca w zbożu

U poziewników kłują nie tyle włoski, co działki kielicha, i to nie tylko u G. tetrahit, ale u pozostałych też.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji