bio-forum.pl

Bieszczadzka paproć 1

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od wrz.2007

1. Bieszczadzka paproć 1
1
2

Jedna z napotkanych w Bieszczadach paproci. Ta rosła na połoninie. Wietlica alpejska?

od maj.2007

2. Bieszczadzka paproć 1

Wg mnie, trochę za mało szczegółów dot. blaszki liściowej i liści 1-rzędu...

od sty.2008

3. Bieszczadzka paproć 1
24.sie.08 16:52
Staszek K. "stku"

Myślę że ogólny wygląd i okrągły kształt zarodni pozwalają potwierdzić diagnozę autora zdjęcia.

od maj.2007

4. Bieszczadzka paproć 1

Ja też, ale oznaczenie po zdjęciu nie jest pewne.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Bieszczadzka paproć 1
8.paź.08 01:54
Sebastian Nowakowski ("sebastian_nowakowski")

Zdecydowanie wietlica alpejska (Athyrium distentifolium Tausch ex Opiz, dawniej: Athyrium alpestre (Hoppe) Rylands). Podstawowa cecha - okrągławy kształt kupek zarodnionośnych siedzących blisko wcięć listków jest tu dobrze widoczna (wietlica samicza ma kupki podkowiaste z wyraźnymi, trwałymi i orzęsionymi zawijkami, umieszczone bliżej nerwu środkowego).

Na przyszłość pozwolę sobie coś zasugerować - do identyfikacji paproci przydatne są jeszcze cechy ogonka liściowego (płaski, rynienkowaty, obecność i barwa łusek zwłaszcza u nasady) i ogólny zarys całej blaszki liściowej. Dobrze byłoby je uwzględniać na zdjęciach. (U wietlicy alpejskiej łuski u u nasady ogonka liściowego są szerokojajowate.)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji