bio-forum.pl

Tarczki na liściach rośliny doniczkowej

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. Tarczki na liściach rośliny doniczkowej

Witam, dostałem liście takie jak na załączonym obrazku, na którym jest jakiś pasożyt,

pewnie to jakiś grzyb, ale ciężko mi coś o tym samemu powiedzieć.

Macie jakąś podpowiedź? Proszę również o jakieś wskazówki na temat zwalczania tego czegoś.

PS. Chciałem otworzyć ten wątek w kąciku: Choroby i szkodniki roślin doniczkowych - zwalczanie, ale zamknięty. Dlaczego?

od lis.2005

2. Tarczki na liściach rośliny doniczkowej
22.sie.08 11:27
Marek Ciszewski "grant"

Kacik, jako całość celowo zamknięty, ponieważ zbyt często sie zdarzało, że trafiały tu tematy zupełnie przypadkowe, nie zwiazane z zawartą tu problematyką. W razie potrzeby sam przenoszę nowe wątki, tam, gdzie być powinny - tak, jak Twój...

Mnie sie też wydaje, że to jakaś "grzybkowa" sprawa. Czy te tarczki występują tylko na zewnętrznych płaszczyznach liści???... czy te dwa ostatnie zdjęcia to spód liścia???

od maj.2006

3. Tarczki na liściach rośliny doniczkowej

Tarczki są po dwu stronach liścia.

Dwa ostatnie zdjęcia przedstawiają to co zaobserwowałem na powierzchni tarczek

od lis.2005

4. Tarczki na liściach rośliny doniczkowej
22.sie.08 16:06
Marek Ciszewski "grant"

A może to jakiś galas?

Z Pimpkiem przeżyliśmy kiedyś taka przygodę: znalazłem liście jakiegoś krzewu (w leśnych zaroślach), które bardzo przypominały jakiegoś grzybka ASCO. Pimpek nawet uradował się z tego znaleziska i na prima vista zatryumfował, że może to być nawet jakaś bionectria. Dopiero gdy w domu wziął to pod mikroskop, okazało się, że to galasy. Miały zaledwie wielkość rzędu 1 mm. Może tak jest w tym przypadku???... Jakby nie rozważać znalezisko super ciekawe....

od mar.2007

5. Tarczki na liściach rośliny doniczkowej

Mnie to wyglada na liśc pelargonii z typowymi objawami Szarej pleśni.

od sty.2009

6. Tarczki na liściach rośliny doniczkowej

Nieno ja takie coś raz miałem ale poodcinałem parę listków i już tego nie mam;)

od lut.2009

7. Tarczki na liściach rośliny doniczkowej
2.lut.09 15:50
Małgorzata "gocha013"

Czy tarcznik może powodowac lepkość liści??? moje szeflery, mają lepkie liście i małe plamki, które można usunąć wacikiem ale nie na długo:- ((

od lis.2005

8. Tarczki na liściach rośliny doniczkowej

I to jeszcze jak wielką!!!... Z liści aż kapie na podłogę. To nie żarty!!!

Z takim przypadkiem zetknąłem się u moich znajomych, gdzie zostałem poproszony, ab zerknąć na na chorujące piękne drzewko cytrusa - było silnie porażone przez tarczniki. Spadżi było wszędzie pełno dookoła drzewka...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji