bio-forum.pl

czy to sromotnik fiołkowy?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. czy to sromotnik fiołkowy?
31.sie.08 11:58
Ela Twardowska
PH1

Witam serdecznie wszystkich, dziś wypatrzyłam takiego oto sromotnika - rósł sobie między płytami chodnika w dobrze nasłonecznionym, odkrytym placu obok banku.

Na pierwszy rzut oka wygląda jak sromotnik bezwstydny, ale po bliższych oględzinach okazuje się, że nie pachnie aż tak intensywnie, ma wyraźne ślady różowego jaja (nawet resztki pozostały na trzonku). Może to więc jest Phallus hadrianii?

od gru.2005

2. czy to sromotnik fiołkowy?

Tak, to on :)

od gru.2005

3. czy to sromotnik fiołkowy?

tak, to jest phallus hadrianii (smierdzi zgniłym kartoflem z dodatkiem ACE)

od sty.2007

4. czy to sromotnik fiołkowy?

Niesamowite, jakie miejscówki znajdują sobie niekiedy grzybki, i to nawet te rzadsze gatunki zgłaszane do rejestru! Ja niedawno, gdybym się nie pochyliła nad zwykłym przydrożnym pniakiem, nie znalazłabym [bf#194228]:-)

od sty.2007

5. czy to sromotnik fiołkowy?

Rapatang - opis zapachu - rewelacja! - zapamiętam:-)))

Bo ja miewam problemy z tymi zapachami...;)

od paź.2007

6. czy to sromotnik fiołkowy?
1.wrz.08 10:12
Ela Twardowska

ten zapach - dokładnie tak, super określenie, chociaż powiem szczerze, że miałam też inne, dużo gorsze skojarzenie :)

super, to dzisiaj go zgłaszam - czy w tym przypadku wysyła się też suszek?

od sty.2007

7. czy to sromotnik fiołkowy?

Nota bene, ja muszę sobie przygotować listę gatunków chronionych, by ją mieć zawsze ze sobą, żeby potem nie zawracać komuś głowy w niedzielę w porze obiadowej...;-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 01. września. 2008)

od gru.2005

8. czy to sromotnik fiołkowy?

fiołkowy śmierdzi dużo łagodniej niż inne sromotniki czy też mądziaki - nie wiem jak smierdzą okratki (pewnie każdy inaczej) - ale przygotowałbym sie na najgorsze

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji