Czy ja mam jakieś złudzenie optyczne, czy ten grzyb rośnie na pniu drzewa? Rozumiem, że nie było żadnych bardziej wyrośniętych owocników?
Zdjęcie robione prawie w nocy, jedyne ostre. Pozostałe rosły na ziemi. Grzyby niebieskofioletowe w grupach po kilkanaście, blaszki w odcieniu wpadającym w ciemny beż. Rozwinięte osobniki z garbkiem na kapeluszu. Jedyne skojarzenie jakie mi przyszło do głowy to zasłonak fioletowy, lecz kolor bledszy i bardziej niebieski.
może to byc coś z z gąsówek
po rozniarach i kształcie kapelusza
za młodu jest zwykle cały fioletowy ( lepista nuda)
a kapelusz to różnie ale zwykle starszy jest orchowy
na zdjęciach jest bardzo blady
Jestem pewny, że to jakiś Cortinarius. Na części zdjęć z 2008. 09. 29 20: 59 widać zasnówkę na trzonach. Ale jaki to Cortinarius to nie wiem, może C. camphoratus, może C. traganus, może C. coerulescens.
dobrze by zrobć przekrój
u z. odrażającego (C. camphoratus) miąższ jest fioletowy
u z. brodatego (C. traganus) nie jest fioletowy, taki bardziej żółtawy szafranowy albo rdzawy
u z. niebieskawego (C. coerulescens) miąższ w strefie trzonu powinien być fioletowy, miąższ kapelusza bladszy tak jak tu
trzeba przekroic i szukać dalej
A ja obstawiam Cortinarius alboviolaceus
no ja tez sie nie zgadzam ze alboviolaceus
z. białofioletowy u obu Markow ma takie rude zabarwienie na górnej części trzonu
cytat
"młode z białymi resztkami zasnówki, potem przyprószonymi rdzawo, jest ona dość trwała"
tu czegos takiego nie ma...
To rude przebarwienie to wynik wysypu zarodników i występuje u wszystkich zasonaków
Pewnie, że zasłonak.