bio-forum.pl

fioletowe grzyby

bez logowania - można przeglądać

od lis.2007

1. fioletowe grzyby
1

w otoczeniu świerk, jodła, grab, dąb, po kilkanaście owocników.

od lis.2005

2. fioletowe grzyby
13.wrz.08 11:32
Marek Ciszewski "grant"
1

Czy zdjęcie nie jest za bardzo przekolorowane w kierunku fioletu???... czy nie bardziej prawidłowa barwa zdjęcia jest taka?

Zdjęcie chyba było robione "pod słońce" stąd wyszedł taki refleks fioletu...

od sie.2007

3. fioletowe grzyby

Czy ja mam jakieś złudzenie optyczne, czy ten grzyb rośnie na pniu drzewa? Rozumiem, że nie było żadnych bardziej wyrośniętych owocników?

od lis.2007

4. fioletowe grzyby

Zdjęcie robione prawie w nocy, jedyne ostre. Pozostałe rosły na ziemi. Grzyby niebieskofioletowe w grupach po kilkanaście, blaszki w odcieniu wpadającym w ciemny beż. Rozwinięte osobniki z garbkiem na kapeluszu. Jedyne skojarzenie jakie mi przyszło do głowy to zasłonak fioletowy, lecz kolor bledszy i bardziej niebieski.

od lis.2007

5. fioletowe grzyby
1
2
3
4

Uzupełniam dokumentację foto i proszę o pomoc w oznaczeniu.

od wrz.2008

6. fioletowe grzyby
29.wrz.08 21:23
"chrisfir"

może to byc coś z z gąsówek

po rozniarach i kształcie kapelusza

za młodu jest zwykle cały fioletowy ( lepista nuda)

a kapelusz to różnie ale zwykle starszy jest orchowy

na zdjęciach jest bardzo blady

od sie.2007

7. fioletowe grzyby

Jestem pewny, że to jakiś Cortinarius. Na części zdjęć z 2008. 09. 29 20: 59 widać zasnówkę na trzonach. Ale jaki to Cortinarius to nie wiem, może C. camphoratus, może C. traganus, może C. coerulescens.

od gru.2005

8. fioletowe grzyby

dobrze by zrobć przekrój

u z. odrażającego (C. camphoratus) miąższ jest fioletowy

u z. brodatego (C. traganus) nie jest fioletowy, taki bardziej żółtawy szafranowy albo rdzawy

u z. niebieskawego (C. coerulescens) miąższ w strefie trzonu powinien być fioletowy, miąższ kapelusza bladszy tak jak tu

nm.cz

trzeba przekroic i szukać dalej

od kwi.2004

9. fioletowe grzyby

A ja obstawiam Cortinarius alboviolaceus

od lis.2005

10. fioletowe grzyby
1.paź.08 17:50
Marek Ciszewski "grant"

od gru.2005

11. fioletowe grzyby

no ja tez sie nie zgadzam ze alboviolaceus

z. białofioletowy u obu Markow ma takie rude zabarwienie na górnej części trzonu

cytat

"młode z białymi resztkami zasnówki, potem przyprószonymi rdzawo, jest ona dość trwała"

tu czegos takiego nie ma...

od kwi.2004

12. fioletowe grzyby

To rude przebarwienie to wynik wysypu zarodników i występuje u wszystkich zasonaków

od kwi.2004

13. fioletowe grzyby

Pewnie, że zasłonak.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji