bio-forum.pl

Krzewinka z różowymi owocami

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2008

1. Krzewinka z różowymi owocami
13.wrz.08 13:40
Marzena G. "marzenia"
przesyłam zdjęcie" WIDTH="680" HEIGHT="510

Wczoraj kupiłam w Lidlu tą o to roślinę. Mam zasadę nie kupowania roślinek poza sklepami ogrodniczymi i wczoraj odstąpiłam tej zasady. No i mam kłopot. Proszę o pomoc.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Krzewinka z różowymi owocami
13.wrz.08 16:36
Małgorzata ("daphne")

ładna, ja bym to też kupiła

może być z wrzosowatych, jak borówka

od wrz.2008

3. Krzewinka z różowymi owocami
13.wrz.08 20:11
Marzena G. "marzenia"

Ale chciałabym poznać nazwę tej roślinki, jakich potrzebuje warunków, czy w gruncie przezimuje?

od cze.2010

4. Krzewinka z różowymi owocami
13.wrz.08 20:43
Piotr Grzegorzek

Północnoamerykańska żurawina wielkoowocowa.

od wrz.2008

5. Krzewinka z różowymi owocami
13.wrz.08 22:06
Marzena G. "marzenia"

Czyli te owoce są jadalne?

od wrz.2008

6. Krzewinka z różowymi owocami
13.wrz.08 22:35
Marzena G. "marzenia"

Dodam jeszcze, że była identyczna krzewinka tylko z białymi owocami. Czy to napewno północnoamerykańska żurawina wielkoowocowa. Listki tej roślinki są sztywne, ostro zakończone.

od cze.2010

7. Krzewinka z różowymi owocami
14.wrz.08 08:14
Piotr Grzegorzek

Ja się nie upieram, ale tylko coś takiego znalazłem w sieci przypominające twój krzew. A teraz to już tylko zostaje serfowanie po sieci i szukanie innych wizerunków. Można też pójść do tego marketu, może były jakieś podpisy pod oferowanym towarem.

od wrz.2008

8. Krzewinka z różowymi owocami
14.wrz.08 19:16
Marzena G. "marzenia"

Dziękuję za dobre chęci, a czy mógłbyś Piotrze dać adres stony gdzie widziałeś tę roslinkę. Niestety w Lidlu nie znali nazwy. Jeszcze raz dziękuję Marzena

od cze.2010

9. Krzewinka z różowymi owocami
14.wrz.08 23:09
Piotr Grzegorzek

Wpisz w Googlach nazwę Vaccinium macrocarpum i wybierz z sieci hasło grafika i znajdziesz kilkaset stron z tym gatunkiem. To ostatnio jest jedno z tych modnych ziół na wszystko. Wszystkie przetwory z żurawiny, które można kupić obecnie to efekt przerobu owoców tego gatunku.

od wrz.2008

10. Krzewinka z różowymi owocami
15.wrz.08 16:02
Marzena G. "marzenia"
o to zdjęcie" WIDTH="700" HEIGHT="525

Jeszcze raz dziękuje, ale niestety to chyba nie to Vaccinium macrocarpum. Tamte roślinki mają zaokrąglone końce liści, a moja ma końce ostro zakończone, wręcz kłujące. Zastanawiałam się czy może jest z rodziny hebe, ale one chyba nie mają owoców.

od gru.2006

11. Krzewinka z różowymi owocami
15.wrz.08 18:02
Jaroslaw Makowski "maj"

Owoc przypomina mi Arctostaphylos mącznicę, liście inne. Może jakiś mieszaniec hybride-uprawiany.

od lip.2005

12. Krzewinka z różowymi owocami

Nie znam tej roślinki, ale chyba w ogóle nie należy do rodzajów wymienionych w wątku. Borówki i z nimi spokrewnione mają słupki dolne (resztki okwiatu są widoczne na szczycie owocu), podczas gdy tu są wyraźne słupki górne (kielich u podstawy owocu). Myslę więc, że należy szukać zupełnie gdzie indziej.

od wrz.2008

13. Krzewinka z różowymi owocami
15.wrz.08 23:42
Marzena G. "marzenia"

Dziękuje za informacje. Gdzie mogę jeszcze szukać nazwy tej tajemniczej roślinki?

od sty.2007

14. Krzewinka z różowymi owocami

Na tym forum u ogrodników, a precyzyjniej - u sadowników.

od mar.2007

15. Krzewinka z różowymi owocami
16.wrz.08 20:48
ewaplum "mewa"

To chyba ta krzewinka: garten.cz Pzdr!

od wrz.2008

16. Krzewinka z różowymi owocami
16.wrz.08 21:42
Marzena G. "marzenia"

Faktycznie, teraz trafione, to jest ta roślinka o nazwie pernezja ostrokończasta. Dziękuje serdecznie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji