bio-forum.pl

Płachetka kołpakowata?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006
#0

1. Płachetka kołpakowata?
1
2
3

Grzyb znaleziony dziś, las z przewagą sosny. Smak i zapach słaby, grzybowy, kapelusz "oszroniony". Chciałbym je zbierać do celów spożywczych, na co zwracać uwagę i czego się można obawiać?

od gru.2005
#0

2. Płachetka kołpakowata?

zazwyczaj widywałem ją na Kaszubach wśród jagód a więc na wybitnie kwaśnych stanowiskach, gdzie rosła w dużych grupach, płachetka czy jak ja zowią niemka lub turek (albo panienka) ma charakterystyczny pierścień blaszki i trzon - wg mnie to grzyb dość charakterystyczny i trudny do pomylenia - bardzo dobry w occie :)

od paź.2007
#0

3. Płachetka kołpakowata?

Tak. Jak dla mnie jest to grzyb dość charakterystyczny i trudno mi tu wyszczególnić te cechy, tak po kolei. Jedną z nich jest struktura i barwa miąższu na przekroju poprzecznym trzonu, drugą barwa blaszek, następną właśnie to ''oszronienie'' kapelusza i jeszcze kilka innych. Razem tworzy to niepowtarzalną kombinację zwaną płachetką kołpakowatą.

od wrz.2006
#0

4. Płachetka kołpakowata?

Dzięki, czyli trzeba po prostu się opatrzeć, za często to jej nie spotykam, w tym roku pierwsza, no chyba że niezauważam albo biorę za zasłonaka.

od lut.2007
#0

5. Płachetka kołpakowata?

To mój ulubiony grzyb. Zbieram go od kilkunastu lat i uważam za jeden ze smaczniejszych grzybów jakie znam. Nadaje się do wszystkiego. Ja go suszę, marynuję, mrożę i solę. Grzyb o bardzo charakterystycznym słodkim smaku. Susz aromatyczny i świetny do kapusty i bigosów. Marynowane (zakładając, że nie są mieszane z innymi) mają niepowtarzalny smak. Również smażone na obiadek są super. U mnie to bardzo pospolity grzyb. Ja go nazywam wypełniaczem w przypadku gdy nie ma innych grzybów takich jak borowiki czy podgrzybki. Cechą charakterystyczną poza oszronieniem głównie u młodych owocników, które są dużo jaśniejsze

od starszych owocników, które są koloru żółtokremowego do żółtego z oszronieniem w środku kapelusza. Po przekrojeniu trzonu w poprzek można zauważyć charakterystyczny wzorek marmurkowy. Polecam wszystkim tego grzyba jest 100 x lepszy od każdej opieńki.

od wrz.2008
#0

6. Płachetka kołpakowata?

Gaborson, w jakiej zalewie marynujesz kołpaczki? Tak bardziej na kwaśno czy słodko? A co myślisz o marynacie "po włosku" z ziołami i olejem?

od lut.2007
#0

7. Płachetka kołpakowata?

Kołpaczki a u nas zwane jeszcze niemkami (germańce) marynuje w zalewie słodko-kwaśnej. Ten grzybek jest słodziutki. Myślę, że marynata po włosku nadaje się w 100%. Tylko musisz to lubić :))

od lut.2007
#0

8. Płachetka kołpakowata?

Iza a tam u Ciebie koło Warszawy to one rosną??

od wrz.2008
#0

9. Płachetka kołpakowata?

"u mnie" ich jeszcze nie spotkałam, ale czasami bywam na Podlasiu i tam ich pełno!

od lut.2007
#0

10. Płachetka kołpakowata?

tak też myślałem, że ich pod Warszawą nie ma.

od lis.2012
#0

11. Płachetka kołpakowata?

> tak też myślałem, że ich pod Warszawą nie ma.

A nieprawda! Właśnie wróciłem dzisiaj z grzybobrania z podwarszawskich lasów i nakosiłem tego grzybka w godzinę 3/4 kubła! Byłoby dużo więcej gdyby nie fakt, że połowę musiałem na bieżąco wyrzucać ze względu na silne zaczerwienie.

Rosły w lasku iglastym; w mchu; na podobnym stanowisku co podgrzybki brunatne.

Tak więc pod Warszawą płachetka jak najbardziej jest i ma się dobrze :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji