bio-forum.pl

Rycerzyk czerwonozłoty

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od lip.2008
#0

1. Rycerzyk czerwonozłoty

Czy ktoś zna przepis jak przyrządzić smacznie rycerzyka?

od paź.2005
#0

2. Rycerzyk czerwonozłoty

Nie zajmuj sie nim - jest niesmaczny.

od kwi.2004
#0

3. Rycerzyk czerwonozłoty
18.paź.08 17:54
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Tylko Pimpek kiedyś twierdził, że smaczne są marynowane.

od sie.2002
#0

4. Rycerzyk czerwonozłoty
18.paź.08 18:58
"pimpek"

i zdania nie zmienił :) Jest to wciąż grzyb przeze mnie zbierany :)

od kwi.2004
#0

5. Rycerzyk czerwonozłoty
18.paź.08 20:19
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Nie spotykam takich maluchów rycerzyków, jedynie już spore i rozwinięte. Mam, mimo to spróbować? Czy traktujesz jeszcze jakimś dodatkowym smakiem zalewę, Pimpek?

od sie.2002
#0

6. Rycerzyk czerwonozłoty
18.paź.08 21:20
"pimpek"

Ja je traktuję ogólnie - do suszu, do bigosu, do jajecznicy - jak każde inne grzybki.

A zalewę dla nich mam taką, jak do ogórków kiszonych, +/- 50/50 + ziele+liść+cukier. Nic więcej.

Przecież one ani nie śmierdzą, ani nic innego im nie dolega, żeby je jakoś specjalnie traktować.

od paź.2005
#0

7. Rycerzyk czerwonozłoty

Piotrze - mówimy chyba o dwóch innych grzybach. Oczywiście, że śmierdza - stęchlizną. Kiedyś ( mój ociec je zbierał) i ja zbierałem. Nie zawsze jednak były w koszyku ale zawsze w niewielkich ilościach. Nie wiedziałem, dlaczego raz zrobione grzybki są smaczne, innym razem nie bardzo ciekawe w smaku. Problem się wyjaśnił, kiedy przeczytałem o nim w atlasie i przestałem je zbierać. Teraz zawsze potrawy z grzybów są smaczne.

Tak jak Jolka pisze - gdzie znajdujesz je małe w takich ilościach, żeby je marynować? Dorzucane pojedynczo do innych - to pomyłka.

Jestem dosyć wymagajacym smakoszem i mam pewne rezerwy do potraw grzybowych. Wiem, że inne chwalone grzyby nie koniecznie muszą być dobre, albo ktoś o czymś zapomina w opisie jak je robić. Tak też okazało się, że smaczny czernidłak kołpakowaty, zrobiony ala kotlet ale zalany potem zalewa octową, musi mieć inne obwarowania niż kania czy boczniak. O tym jednak napiszę przy okazji w dziale czernidlaka.

od kwi.2004
#0

8. Rycerzyk czerwonozłoty
21.paź.08 11:38
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Rysiu, smaki są różne. Mnie przeszkadza w rycerzykach smak "ziemisty". Pimpek zna rycerzyki bardzo dobrze.

Pimpek, jak do kiszonych ogórków? Czy jak do konserwowych? Marynujesz maluchy, prawda? Nie klapizdrony? Tyle jest już postów na forum, że ciężko cokolwiek znaleźć.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji