bio-forum.pl

Rurkowy, "twardziel", "twardziak"

bez logowania - można przeglądać

od paź.2008
#0

1. Rurkowy, "twardziel", "twardziak"
1
2
3

Przede wszystkim witam, jako nowy na forum.

Dostałem coś takiego od sąsiada:

Cechy:

średnica ok. 5 cm, miąższ pachnie maślakiem, po przekrojeniu czasami nabiega niebiesko, a czasem pozostaje czysto kremowożółty - nie wiem od czego to zależy. Skórka trochę śliska, mimo suchego dnia, ale matowa, z lekkimi spękaniami (jak na zdjęciu). Nic też nie wiem na temat miejsca występowania.

Niestety podstawa trzonu została ucięta, i nie wiem jak wygląda.

Widzi mi się że to jakiś Xerocomus, ale może ktoś potrafi go dokładniej zidentyfikować?

T.

od sie.2007
#0

2. Rurkowy, "twardziel", "twardziak"

Witamy!

Odpowiedź tutaj

Dla porównania: [bf#207618]

od paź.2007
#0

3. Rurkowy, "twardziel", "twardziak"
11.paź.08 15:50
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Ostatnio na forum bardzo częsty gość. Stwarza aż takie problemy przy rozpoznaniu? Maślak pstry-Suillus variegatus

od paź.2008
#0

4. Rurkowy, "twardziel", "twardziak"

Bardzo dziękuję. Zmylił mnie dosyć ciemny kolor kapelusza.

T.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji