bio-forum.pl

Jaka wierzba już zaczyna kwitnąć?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Jaka wierzba już zaczyna kwitnąć?
10.sty.09 12:47
Izydor K. "izydor_k"
pęd wierzbowy

W czasie zimowej wycieczki po polach i ugorach natknąłem się na zarośla wierzbowe. Pąki były już mocno nabrzmiałe (zdjęcia zrobiłem jeszcze przed falą dużych mrozów). Opadłe, przebarwione na ciemnobrązowo liście były jak u większości wierzb mocno wydłużone.

Skoro wierzba Iwa rozkwita najwcześniej to być może o nią chodzi.

Tak prezentują się gałązki z pąkami:

łodyga

A tak pień (od jakiej grubości łodygę można nazywać pniem?):

od gru.2007

2. Jaka wierzba już zaczyna kwitnąć?
11.sty.09 21:26
Izydor K. "izydor_k"

Czy nikt nie lubi wierzb?

od sty.2008

3. Jaka wierzba już zaczyna kwitnąć?
12.sty.09 13:16
Staszek K. "stku"

Chyba wszyscy lubią ale... Stawiałbym faktycznie na iwę: "młoda kora szara, gładka, z dużymi rombowatymi przetchlinkami".

W grę wchodzą jeszcze ewentualnie inne gatunki tzn. Salix cinerea i Salix aurita

Aby oznaczyć w stanie bezlistnym dobrze byłoby ściągnąc korowinę

Jeśli na gałązkach (3-5 letnich) są wyrażne długie pręgi (listwy) to wtedy mamy do czynienia z Salix cinerea! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ce7636c6418)->status_line!

Jeśli listwy są ale rzadkie i krótkie to jest to Salix aurita! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ce763745b70)->status_line!

Zdarzają się też krzyżówki:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ce763745558)->status_line!

Jeśli pędy są bez listw to Salix caprea

Natomiast do kwitnienia to jeszcze daleko. Taka faza rozwoju pąków jak na zdjęciu może trwać bardzo długo.

od gru.2007

4. Jaka wierzba już zaczyna kwitnąć?
13.sty.09 21:19
Izydor K. "izydor_k"

Przy najbliższej okazji spróbuję wykonać proponowane przez Staszka testy.

Obawiam się jednak, że dla mnie to za wysoka szkoła "jazdy".

Niemniej bardzo dziękuje za sugestie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji