W czasie zimowej wycieczki po polach i ugorach natknąłem się na zarośla wierzbowe. Pąki były już mocno nabrzmiałe (zdjęcia zrobiłem jeszcze przed falą dużych mrozów). Opadłe, przebarwione na ciemnobrązowo liście były jak u większości wierzb mocno wydłużone.
Skoro wierzba Iwa rozkwita najwcześniej to być może o nią chodzi.
Tak prezentują się gałązki z pąkami:
Czy nikt nie lubi wierzb?
Chyba wszyscy lubią ale... Stawiałbym faktycznie na iwę: "młoda kora szara, gładka, z dużymi rombowatymi przetchlinkami".
W grę wchodzą jeszcze ewentualnie inne gatunki tzn. Salix cinerea i Salix aurita
Aby oznaczyć w stanie bezlistnym dobrze byłoby ściągnąc korowinę
Jeśli na gałązkach (3-5 letnich) są wyrażne długie pręgi (listwy) to wtedy mamy do czynienia z Salix cinerea! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ce7636c6418)->status_line!
Jeśli listwy są ale rzadkie i krótkie to jest to Salix aurita! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ce763745b70)->status_line!
Zdarzają się też krzyżówki:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5ce763745558)->status_line!
Jeśli pędy są bez listw to Salix caprea
Natomiast do kwitnienia to jeszcze daleko. Taka faza rozwoju pąków jak na zdjęciu może trwać bardzo długo.
Przy najbliższej okazji spróbuję wykonać proponowane przez Staszka testy.
Obawiam się jednak, że dla mnie to za wysoka szkoła "jazdy".
Niemniej bardzo dziękuje za sugestie.