bio-forum.pl

Rycerzyk Czerwonozłoty

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Rycerzyk Czerwonozłoty
20.paź.05 11:10
Borys Baj ("borian")

Czy ktos mi powie czy ten grzyb jest w końcu jadalny czy nie. W sumie zbieram go od 10 lat i nic nie sie nie stało wprawdzie były to 4-6 grzybów na cały kosz, a jadała cała moja rodzina. W necie wyczytałem że jest jadalny albo i nie. Pomoze mi ktoś???

od kwi.2004
#0

2. Rycerzyk Czerwonozłoty
20.paź.05 11:25
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Cóż Ci mogę powiedzieć? Ja go czasami jadam w masie z innymi grzybami. Samego nie, bo jest niezbyt smaczny. Pimpek namiętnie je marynuje. Uważam tak: jeżeli Ci nie szkodzi to jedz. Śledź tylko uważnie nasze doniesienia, bo gdyby się gdzieś nagle ukazał artykuł, że odkryto w nim jakies genetyczne paskudztwo - będziemy na pewno o tym dyskutować. :).

od wrz.2005
#0

3. Rycerzyk Czerwonozłoty
11.lis.05 16:52
Piotr D. "piotrd"

Jak najbardziej jest jadalny i zbierany, w regionie łódzkim nazywany jest cukrówką. Ale to nic specjalnego i zbiera się go jako "wypełniacz" do potraw z innych grzybów.

od kwi.2005
#0

4. Rycerzyk Czerwonozłoty

Nie podejrzewajcie mnie o jakies regionalne sentymenty i zlosliwe wypowiedzi na temat regionu Lodzkiego ale slyszalem z paru zrodel, ze dobre grzyby tam praktycznie nie rosna i ludnosc musi zadowolic sie np. w/w cukrowkami, mglejarkami (panienki?, czubki?), purchawkami i tzw. truchlami (podejrzewam ze chodzi raczej o tegoskura niz o prawdziwe trufle ktore znaleziono bodajze pod Czestochowa i nigdzie wiecej w Polsce).

Czy ktos wie cos wiecej na ten temat (brak grzybow w okolicach Lodzi)?

od wrz.2005
#0

5. Rycerzyk Czerwonozłoty
12.lis.05 16:46
Piotr D. "piotrd"

No więc muszę tu fałszywe pogłoski zdementować - w łódzkim purchawek nikt nie zbiera (przynajmniej ja nigdy nie słyszałem o czymś takim), rycerzyki bierze się czasami jako dodatek do innych grzybów, natomiast mglejarki są świetne w marynacie i kto ich nie zbiera ten trąba :).

A porządne grzyby też rosną tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać;) Chociaż tegoroczny sezon rzeczywiście jest słaby.

od kwi.2005
#0

6. Rycerzyk Czerwonozłoty

Probowalem raz zrobic z mglejarek zupe ale nie wyszla smaczna.

Na gesto z jajecznica byly OK ale zona musiala nieco skorygowac zwykla recepture.

Czy marynuje sie je w zalewie kwasnej jak maślaki?

Chetnie sprobuje w przyszlkym roku.

od kwi.2004
#0

7. Rycerzyk Czerwonozłoty

Co to są porządne grzyby?

od wrz.2005
#0

8. Rycerzyk Czerwonozłoty
14.lis.05 11:58
Piotr D. "piotrd"

Marynata do mglejarek jest raczej niezbyt kwaśna (mają delikatny, słodkawy smak). Jeśli chcesz szczegółowy przepis to spytam.

od kwi.2004
#0

9. Rycerzyk Czerwonozłoty

Z mglejarek moja Mama i Babcia robiły farsz na pierogi. Bardzo smaczne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji