bio-forum.pl

uprawa derenia jadalnego????

bez logowania - można przeglądać

od mar.2009

1. uprawa derenia jadalnego????

posiadam drzewko derenia jadalnego, ma 4 lata.

po obfitym kwitnieniu zawiązki owocowe pękają, nie zawiązują owoców.

rośnie w półcieniu, w glebie zwięzłej, wilgotnej...

czy ktoś ma pomysł na mój problem...

dlaczego moje drzewko nie owocują?

z góry dziękuję za odpowiedź

od sty.2007

2. uprawa derenia jadalnego????
9.cze.09 13:49
Nalewka

Pierwsza rzecz to wymagania derenia. Lubi mieć dość przepuszczalną ziemię i pełne słońce, inaczej niż ogromna reszta dereni (ozdobnych). Druga sprawa to cierpliwość - 4 lata to dość młody wiek: D Przesadź swojego derenia na odpowiedniejsze stanowisko (jesienią) i daj mu się tam zadomowić, a za rok może już będą na nim nie tylko kwiaty :)

Powodzenia!!!

od wrz.2009

3. uprawa derenia jadalnego????

U mnie też kwitł, ale nie dawał owoców. Kiedy obok niego w pierwszy raz zakwitło drugie drzewko, pojawiły się owoce. Czytałam, że po pięciu latach owocuje. U mnie się sprawdziło.

od wrz.2009

4. uprawa derenia jadalnego????

Witam, Nalewko! U nas w Kielcach o dereń wielkoowocowy popytam w centrach ogrodniczych, niektóre przyjmują zamówienia na rzadko spotykane gatunki. Znam też kilka projektantów ogrodów - mogą pomóc - maja bazy danych szkółek. Łatwiej szukać jak się ma listę konkretnych gatunków. Nie wiedziałam, że są gatunki derenia wielkoowocowego, ale teraz jak już wiem, to poszukam.

Pozdrawiam.

od gru.2006

5. uprawa derenia jadalnego????

Witam. Mam posadzone kilkanaście dereni przy ogrodzeniu. Częściowo w słońcu, cześć w cieniu wysokich drzew. Po 2 latach od posadzenia zakwitły prawie wszystkie. Część zawiązała owoce. Te w cieniu też owocowały. Pierwsze owocowanie było skąpe. Myślę że w przyszłym sezonie będzie większe. Będę ciol te krzewy na formowany żywopłot. To takie dwa w jednym, zasłona od drogi i nalewka.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji