bio-forum.pl

Przetacznik nitkowaty?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2008

1. Przetacznik nitkowaty?
24.kwi.09 17:38
Marzena M "rafia"
przetacznik
przetacznik z 24. 04. 2009

Szypułki ok. 20-25mm

od paź.2008

2. Przetacznik nitkowaty?

od maj.2004

3. Przetacznik nitkowaty?
26.kwi.09 15:05
"remek"

Nie masz pokroju całej rośliny tudzież zdjęcia całego płatu, coby było widać też typ wzrostu? To może być V. filiformis, ale coś skłania mnie ku temu, że to raczej V. persica, albo jeszcze co innego.

(wypowiedź edytowana przez Remek 26. kwietnia. 2009)

od maj.2008

4. Przetacznik nitkowaty?
27.kwi.09 14:17
Marzena M "rafia"
Przetacznik 3

To zdjęcie pewnie też niewiele da, postaram się dotrzeć do tego przetacznika i dodać coś lepszego.

od maj.2008

5. Przetacznik nitkowaty?
27.kwi.09 14:34
Marzena M "rafia"
Veronica
Veronica2
Veronica3

Przy okazji przetaczników czy to jest Przetacznik ożankowy, ma 2 naprzeciwległe rzędy włosków, ale czy jest to cecha tylko P. ożankowego?

od maj.2008

6. Przetacznik nitkowaty?
29.kwi.09 19:22
Marzena M "rafia"
Przetacznik
2
3

Znalazłam jeszcze jednego przetacznika, drobne kwiaty, stosunkowo małe roślinki. Podejrzewam Przetacznika polnego.

od lis.2008

7. Przetacznik nitkowaty?

Przetacznik perski - ma również 2 rzędy włosków na łodydze. A kwiaty pojedynczo wyrastają z kątów liści na szypułkach dłuższych niż liście. Zaś p. ożankowy ma kwiaty w luźnych kwiatostanach, wyrastających naprzeciwlegle, na długich szypułkach, z kątów wyższych liści. IMO - twój przetacznik to perski. Na dole chyba polny - ma krótkie szypułki i długie wystające działki kielicha.

od maj.2008

8. Przetacznik nitkowaty?
4.maj.09 18:20
Marzena M "rafia"
Przetacznik

Wracając do Przetacznika ożankowego, to chyba jednak jest ożankowy, bo kwiaty są częścią kwiatostanu, a nie wyrastają pojedynczo z kątów liści. Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji