bio-forum.pl

Próchnilec gałęzisty - czy aby napewno

bez logowania - można przeglądać
Xylariaceae

od wrz.2005

1. Próchnilec gałęzisty - czy aby napewno
28.paź.05 11:32
Robert Puciata "puciu"
a
b
c

Zainteresował mnie wątek "któraś Xylaria" i postanowiłem sprawdzić moje zbiory. Interesujący jest również tekst Ani z tych starszych wątków.

Dwa pierwsze zdjecia to suchy las sosnowy, a na trzecim rosło to na gałęzi w strumieniu.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Próchnilec gałęzisty - czy aby napewno
28.paź.05 17:38
Marek Kopeć ("marcos")

To u góry (pierwsze dwie fotki) wygląda na starego dobrze wyschniętego próchnilca gałęziastego, a to na dole być może młode osobniki tego samego gatunku (dzisiaj spotkałem ich bardzo dużo na pniakach w lesie). Pierwszy raz jak zobaczyłem tego grzyba to wogóle nie wiedziałem do czego to przypiąć, ale dzięki pomocy....:-)))

[bf#21549]

od maj.2003

3. Próchnilec gałęzisty - czy aby napewno
28.paź.05 19:04
Anna Kujawa "AniaK"

Tu pięknie widać te dwa stadia rozwojowe - bezpłciowe - na dole - biały proszek to zarodniki konidialne.

Na górnym zdjęciu - późniejsze stadium - rozdęta czarna podkładka zawiera w sobie owocniki - perytecja (te "gruzełki"). W każdym owocniku znajdują się worki z zarodnikami workowymi powstającymi na drodze płciowej.

To oczywiście próchnilec gałęzisty.

od wrz.2005

4. Próchnilec gałęzisty - czy aby napewno
28.paź.05 21:20
Robert Puciata "puciu"

Śliczne dzięki za identyfikacje i wyjaśnienie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji