bio-forum.pl

Lakówka ametystowa na maselku

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od lip.2008
#0

1. Lakówka ametystowa na maselku

Wczoraj trafiłam na dość duży wysyp lakówki ametystowej. Niby grzybki małe i nie warto zbierać, ale usmażone na masełku posolone, popieprzone i popapryczone były bardzo smaczne. Puściły sosik, w którym maczałam chlebek i była pyszna kolacja. Następnym razem będą w jajecznicy. Przy okazji mam pytanie do tych, którzy jedli muchomora rdzawobroązowego. Czy trzeba go przed smażeniem obgotować? Ile czasu smażyć?

od paź.2005
#0

2. Lakówka ametystowa na maselku

Teresko - a gdzie fotorelacja z tej lakówki?:- (

od sty.2009
#0

3. Lakówka ametystowa na maselku
29.cze.09 13:39
Andrzej Sas "ASas"

Właściwie to nie ja jadam tego muchomora a moja mama. Nie trzeba obgotowywać. Mama ma niezbyt wyszukany sposób przyrządzania - obmyć sam kapelusz, położyć na teflonowej patelni bez tłuszczu, posolić i kiedy wyglądają na dobrze przypieczone, zjeść. Mówi, że smak jest wyborny, ale ja tam nie jestem przekonany :)

od lip.2008
#0

4. Lakówka ametystowa na maselku

Rysiu sorry, biję się w piersi. Brak mi słów na swoje gapiostwo.

od wrz.2008
#0

5. Lakówka ametystowa na maselku

Muchomorki rdzawobrązowe znam i jadam od wielu lat. Większe smażę albo duszę razem z innymi gatunkami a małe marynuję z dodatkiem cebulki i krążków marchewki, takie lubię do kanapek. Traktuje je jak inne jadalne grzyby, bez jakiegoś wcześniejszego obgotowywania.

od wrz.2008
#0

6. Lakówka ametystowa na maselku
1.lip.09 08:25
"chrisfir"

lakówki sie wysypują

moja skończyła w słoiku

fotek brak, a szkoda, bo to rzeczywiście uroczy grzybek

słoik zawiera jeszcze mleczaja płowego, i klejówke lepka

jak nie zapomne to zabiorę na zlot

od lip.2008
#0

7. Lakówka ametystowa na maselku

No i jestem po degustacji muchomora rdzawobrązowego. Mam mieszane uczucia, bo smak był taki, że po dwóch kęsach reszta wylądowała (nie powiem gdzie). Być może inaczej przyrządzony jest dobry, ja zrobiłam tradycyjnie. Na patelnię trochę tłuszczu na to grzybki, na to przyprawy sól, pieprz, troszkę papryki. Smak był dość ostry, szczypiący i raczej już do tego grzybka nie wrócę.

od wrz.2008
#0

8. Lakówka ametystowa na maselku
6.lip.09 03:06
"chrisfir"

moje wrażenia sa podobne

atlasowo podaja ze mozna je użyc w mieszaninie

i ja tak robię

jak nic nie trafiam to go zbieram i potem jednak wyrzucam jeśli jest dużo czegoś lepszego

do octu dawałem ale tylko nałe jeszcze nierozpostarte owocniki

przecięte tyklo na pół

od lip.2008
#0

9. Lakówka ametystowa na maselku

Krzysztof, czy te muchomorki do octu to obgotowujesz czy takie surowe?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji