bio-forum.pl

Kożlarz sosnowy?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Kożlarz sosnowy?
DSC02204. JPG

Wczoraj byłem na grzybach i znaleźliśmy z córką kilkanaście koźlarzy. Niestety dysponuję tylko jednym zdjęciem, ponieważ nie wziąłem karty pamięci. Wszystkie rosły w głębokim mchu pod świerkami. Marek o świerkach nic nie wspomina albo nie doczytałem. Do jakich k. mogę je zakwalifikować?

od sty.2009

2. Kożlarz sosnowy?
29.cze.09 15:52
Andrzej Sas "ASas"

Po tak małym owocniku trudno stwierdzić, ale jeśli nie rosły tam ŻADNE inne gatunki drzew, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że to koźlarz świerkowy (Leccinum piceinum)

od maj.2009

3. Kożlarz sosnowy?

Tak jak pisałem, na dorosłe okazy zabrakło mi pamięci w aparacie, a grzybów nie zabierałem do domu. Jeśli mi się uda, za tydzień naprawię wszystkie niedociągnięcia.

Oprócz sosen, żadnych innych w pobliżu, a grzybki rosły wybitnie pod świerkami.

Lubię to miejsce to sprawdzę dokładniej a na razie, dzięki:-)

od sty.2009

4. Kożlarz sosnowy?
30.cze.09 00:09
Andrzej Sas "ASas"

Tu jest klucz do koźlarzy po angielsku: entoloma.nl

Z tego, co tam wyczytałem, (o ile dobrze zrozumiałem, a możliwe, że nie, bo pierwszy raz spotkałem się z tekstem grzybowym po angielsku) wynika, że L. piceinum jest gatunkiem, który nie bardzo różni się od L. vulpinum - właściwie tylko kolorem kapelusza, inne cechy bardzo podobne a wręcz identyczne. Poza tym jest napisane, że L. vulpinum bywa także związany ze świerkiem... czyli świat grzybów jest bardzo skomplikowany :)

EDIT: A może już się coś zmieniło i koźlarz świerkowy to teraz koźlarz sosnowy odm. świerkowa?

(wypowiedź edytowana przez andrzej528 30. czerwca. 2009)

od maj.2009

5. Kożlarz sosnowy?

Oj!, nie jeden się z Tobą zgodzi że, jest skomplikowany (i to bardzo).

Już raz to pisałem ale powtórzę jeszcze raz; - dzięki temu zabawa z nimi jest przyjemniejsza.

Nie podejrzewałem jednak że, aż tak, aby sobie nocki zrywać. Tym bardziej serdeczne podziękowania za podpowiedzi:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji