bio-forum.pl

Muchomór czerwieniejący - Amanita rubescens ?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Muchomór czerwieniejący - Amanita rubescens ?
muchomór001. jpg
muchomór002. jpg
muchomór003. jpg
muchomór004. jpg
muchomór005. jpg
muchomór006. jpg
muchomór007. jpg
muchomór008. jpg

Już raz pytałem o tego grzybka lecz tamten pochodził z innego środowiska i wydaje mi się że, wyglądał nieco inaczej (wiem grzyby są zmienne).

Ten występuje u mnie masowo w starym puszczańskim lesie, szczególnie tam gdzie występuje przewaga liściastych ale nie tylko. Okazy dorodne, mięsiste, kapelusze dochodzące prawie do 20cm średnicy. Czy to również są czerwieniejące. Pomimo że, wykazują tendencję do czerwienienia to nie zawsze ich pierścienie są prążkowane.

Spójrzcie sami i oceńcie:-)

od paź.2007

2. Muchomór czerwieniejący - Amanita rubescens ?

Jak dla mnie to on.

od paź.2008

3. Muchomór czerwieniejący - Amanita rubescens ?
19.lip.09 10:08
Sławek Nowak "novol"

Zbieram muchomory czerwonawe od ponad 15 lat i jeszcze nie spotkałem takiego co nie miałby prążkowanego pierścienia. Dlatego trzecie zdjęcie nie pasuje mi do muchomora czerwonawego. Chyba że na zdjęciu widoczna jest spodnia część pierścienia (nie ta od strony blaszek). Na pozostałych zdjęciach to muchomory czerwonawe - bardzo smaczne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji