bio-forum.pl

Prawie jak prawdziwek

bez logowania - można przeglądać

od sie.2009

1. Prawie jak prawdziwek
Zdjęcie 1
Zdjecie 2
Zdjecie 3

Grzyb posiada rurki białego koloru pod kapeluszem. Nie jest to goryczak bo tego znam. Po przekrojeniu trzonu nie zmienia koloru jest biały, ale trzon jest bardzo kruchy. Generalnie jest podobny do prawdziwka. Pierwszy raz go spotkałem, rósł w jednym miejscu w grupie 6sztuk. Chciałbym się dowiedzieć więcej o nim. Czy jest to grzyb jadalny?. Będę wdzięczny za każdą informację.

od lip.2005

2. Prawie jak prawdziwek
6.sie.09 21:31
Grażyna Domian

od sty.2007

3. Prawie jak prawdziwek

Też mi tak wygląda, jadalny grzyb, owszem, ale też zgłaszalny - do GREJ - jako, że znajduje się na Czerwonej Liście z kategorią R grzyby.pl

od paź.2007

4. Prawie jak prawdziwek

Piaskowiec kasztanowaty-Gyroporus castaneus, na 100%

od sie.2009

5. Prawie jak prawdziwek

Dziękuję za informacje. Po skorzystaniu z podanego linku i obejrzeniu kilku innych zdjęć nie mam wątpliwości, że chodzi o ten grzybek. Przy okazji poczytałem o GREJ i nadal przeglądam informacje o sposobie rejestracji i dokumentacji. Jako, że jestem nowy zapewne trochę mi to czasu zajmie.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

od maj.2003

6. Prawie jak prawdziwek
9.sie.09 20:59
Anna Kujawa "AniaK"

Jurku, w razie kłopotów ze zgłaszaniem pisz na adres mailowy bezpośrednio do mnie (dane po kliknięciu w nazwisko obok wiadomości)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji