Na stercie piachu pozostałym po rozbudowie domu wyrastają co najmniej od zeszłego roku owocniki jakiegoś tęgoskóra. Po obejrzeniu i poczytaniu przyszedł mi na myśl tęgoskór kurzawkowy, ale czy to mógłby być ten gatunek?
Dziś fotografowałam owocniki zebrane wczoraj, przebarwienia na powierzchni owocników wystąpiły podczas przechowywania do dziś.
Coś mi nie pasuje, opisy tęgoskóra kurzawkowego mówią o długim na 10-50 cm pseudokorzeniu, ale na zdjęciach nie widzę tak długiego tego pseudokorzenia, pomóżcie:-)
Mam kolejne owocniki, młodsze starsze, ale dziś za późno na ich fotografowanie, szaro za oknem, a przy świetle żarówki nie będę focić:- (
Janusz, mój mąż, orzekł, że grzybki wyglądają jak kartofle i ma w tym trochę racji;-)
Powierzchnia młodych owocników nie ma żadnych wzorków, spękań itp. dopiero starsze owocniki mają nieco spękaną skórkę:-)
Zatem do jutra, pokażę zdjęcia:-)
I tak bez mikroskopu sie nie obejdzie: (
No tak:- (
Zamyślam nad pewną możliwością wykorzystania mikroskopu w jednej z pracowni w mojej pracy, ja siedzę za biurkiem i opracowuję dokumenty, a gdzieś tam, całkiem niedaleko, ktoś ogląda coś pod mikroskopem...:-) Może kiedyś podpytam, poproszę, może uda się coś podłapać z mikroskopowania, po godzinach pracy..:-)