bio-forum.pl

Jakiś tęgoskór, rośnie na piachu.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Jakiś tęgoskór, rośnie na piachu.
tęgoskór
tęgoskór

Na stercie piachu pozostałym po rozbudowie domu wyrastają co najmniej od zeszłego roku owocniki jakiegoś tęgoskóra. Po obejrzeniu i poczytaniu przyszedł mi na myśl tęgoskór kurzawkowy, ale czy to mógłby być ten gatunek?

Dziś fotografowałam owocniki zebrane wczoraj, przebarwienia na powierzchni owocników wystąpiły podczas przechowywania do dziś.

od sty.2007

2. Jakiś tęgoskór, rośnie na piachu.

Coś mi nie pasuje, opisy tęgoskóra kurzawkowego mówią o długim na 10-50 cm pseudokorzeniu, ale na zdjęciach nie widzę tak długiego tego pseudokorzenia, pomóżcie:-)

od sty.2007

3. Jakiś tęgoskór, rośnie na piachu.

Mam kolejne owocniki, młodsze starsze, ale dziś za późno na ich fotografowanie, szaro za oknem, a przy świetle żarówki nie będę focić:- (

Janusz, mój mąż, orzekł, że grzybki wyglądają jak kartofle i ma w tym trochę racji;-)

Powierzchnia młodych owocników nie ma żadnych wzorków, spękań itp. dopiero starsze owocniki mają nieco spękaną skórkę:-)

Zatem do jutra, pokażę zdjęcia:-)

od paź.2007

4. Jakiś tęgoskór, rośnie na piachu.

I tak bez mikroskopu sie nie obejdzie: (

od sty.2007

5. Jakiś tęgoskór, rośnie na piachu.

No tak:- (

Zamyślam nad pewną możliwością wykorzystania mikroskopu w jednej z pracowni w mojej pracy, ja siedzę za biurkiem i opracowuję dokumenty, a gdzieś tam, całkiem niedaleko, ktoś ogląda coś pod mikroskopem...:-) Może kiedyś podpytam, poproszę, może uda się coś podłapać z mikroskopowania, po godzinach pracy..:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji