bio-forum.pl

wierzba szara?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od kwi.2009

1. wierzba szara?
wierzba szara?
cd

Czy dobrze mi się wydaje, że to wierzba szara? Typowałam też iwę, ale liście chyba za wąskie?

od lip.2009

2. wierzba szara?

Jeśli nie rosła ona na wyraźnie suchym miejscu, to tak, typowanie wierzby szarej jest trafne.

Oba gatunki wierzby, iwa i szara są zmienne i krzyżują się z innymi gatunkami (a mieszańce mogą pojawiać się również w innych siedliskach, niż gatunki wyjściowe). Dosyć dobrą cechą rozpoznawczą w warunkach terenowych jest szerokość blaszki liściowej - u iwy blaszka jest najszersza w połowie, u w. szarej powyżej połowy (tu trzeba uważać na wierzbę uszatą, która ma przeważnie skręcone wierzchołki liścia i wyraźnie duże przylistki).

(wypowiedź edytowana przez sn2009 16. sierpnia. 2009)

od kwi.2009

3. wierzba szara?

Dziękuję za oznaczenie i wskazówki. Trudna jest botanika, ale po moim pierwszym sezonie i oznaczeniach na forum, nie jestem już takim laikiem jak zimą;)

od lip.2009

4. wierzba szara?

Wszystkiego można się nauczyć;) Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji