bio-forum.pl

Uprawa Shi-Take - podłoże

bez logowania - można przeglądać
uprawa grzyb.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Uprawa Shi-Take - podłoże
2.gru.05 16:57
elephant ("eslord")

Mam pytanie.... z czego mam wykonac podłoże pod Shi-take aby grzybnia owocowała??

Chciałem uzyc trocin z płatkami owsianymi i odrobina maczki ryżowej, ale nie wiem czy to odpowiednie połączenie jeśli ktos zna skład i proporcje to będe wdzięczny za info..

od cze.2010

2. Uprawa Shi-Take - podłoże

Mam kilka małych klocków drewna, powolutku przerastają. Próbowałem już z trocinami i nie wyszło, podobnie jak ze słomą ale słoma była źle spasteryzowana.

3. Uprawa Shi-Take - podłoże
3.gru.05 08:34
elephant ("eslord")

Uprawiasz na klockach z drzewa debowego?? Uzyłeś mieszanki trocin z czym?? Dowiedziałem sie ostatnio że do mieszainy trocin z pożywką trzba dodać troche gipsu. Chyba spróbuje na dwa sposoby..

od cze.2010

4. Uprawa Shi-Take - podłoże

Coś się ruszyło, na worku z wiórami wyrosły trzy owocniki. Marne jakieś, lecz są....

5. Uprawa Shi-Take - podłoże
8.sty.06 09:07
elephant ("eslord")

Ja zaszczepiłem 4 belki dębowe i grzybnia juz ślicznie przerasta drzewo. Mam tez 4 worki z trocinami każdy około 5 kg wagi i wszystkie zakaziły sie zieloną pleśnia:/ teraz juz wiem dlaczego tak sie dzieje dlatego na 4 szalkach rośnie juz nowa grzybnia i mam nadzieje że nsastępnym razem grzybki wyrosną jak należy.

od cze.2010

6. Uprawa Shi-Take - podłoże

Potrzymaj wióry przez kilka miesięcy, swoje wyrzuciłem a okazały się zapleśniałe jedynie z zewnątrz, w środku były czyściutkie.

7. Uprawa Shi-Take - podłoże
8.sty.06 17:36
elephant ("eslord")

Własnie też tak sądze bo grzybnia przerasta podłoże mimo plesni pozatym wióry pachną grzybnia a nie żadną zgnilizną ani nie czuć zapchu pleśni. Wyczyszcze mniejsce gdzie pojawiło się zakażenie i zobaczymy co z tego będzie.

od cze.2010

8. Uprawa Shi-Take - podłoże

Mój worek z twardziakami daje właśnie drugi wysyp, mimo jego wielokolorowości.:-)) Warto czekać.

9. Uprawa Shi-Take - podłoże
27.mar.06 15:57
elephant ("eslord")
wielki jak kania

Potrzymałem te wióry jak mówiłeś, ba nawet zapomniałem, że je mam i dokładnie w 2, 5 mieisąca od zaszczepienia wyrosły Śliczne, Ogromne, Shitake - hehe swoją drogą wylądowały już na patelni razem z cebulką i jajkami :).

Jeśli mam być szczery to grzybki te sa o niebo lepsze niż boczniaki. Teraz wszystko przeniosłem na dwór i czekam na kolejne porcje.

od cze.2010

10. Uprawa Shi-Take - podłoże

Tak - shii take są SUPER!

Nie chciałem chwalić dnia przed zachodem słońca ale depnąłeś mi na ambicję;-) mam za sobę próbę rozmnożenia twardziaków na agarze. Na razie wszystko idzie pomyślnie, o ile substrat nie zgnije będzie powtorka z rozrywki.:-)

Polecam sos z twardziaków, potrzebny jest rosół, białe wino i sos sojowy, grzyby i kilka dodatków - rewelacja!

11. Uprawa Shi-Take - podłoże
27.mar.06 20:56
elephant ("eslord")

Hmm powiem to tak jesli nie masz szybkowaru to dobrze jest substrat ( żytni) gotować dwa razy po około 1, 5h w odstępie 24h. Ja to zrobiłem tak, że na pokrywke nałożyłem uszczelke i mocno związałem drutem do garnka. Sposób niezły ale trzeba uważać i obserwować tą "bombe" i jeszcze jedno jeśli substrat ma być mało wilgotny to lepiej niech będzie zawilgotny grzybnia i tak to wchłonie, a jeśli bedzie mało wilgoci to zwyczajnie zdechnie mi się tak stało kilka razy mimo tego nawet, że na agarze rozrosła się bardzo bujnie. Teraz brakło mi żyta więc juz nie kombinuje. Aż do nastepnego razu :)

od cze.2010

12. Uprawa Shi-Take - podłoże

Zamiast żyta możesz użyć pszenicy - ja tak robię i jest OK.

13. Uprawa Shi-Take - podłoże
13.lip.06 07:08
"Cichy" (b/log.)

Witajcie,

Jeśli możecie to napiszcie coś więcej o uprawie grzybni shiitake na agarze, jaki stosujecie skład porzywki dla tego grzybka...

Czy rzeczywiście zgodni jesteście, że jako zaszczepiacz najlepszym substratem dla shii jest żyto??

Ogólnie interesują mnie szczegóły domowego rozmnażania tego grzybka, więc jeśli macie troche czasu to napiszcie coś, tak krok po kroku,

Dzięki.

14. Uprawa Shi-Take - podłoże
24.wrz.06 22:33
"mamilaria" (b/log.)

Gdzie Koledzy można zdobyć,, siewki,, grzybni. Czy coś wiecie na temat rozmnażania ucha bzowego

15. Uprawa Shi-Take - podłoże
26.wrz.06 23:04
"MAMILARIA" (b/log.)

CZY MACIE SPRAWDZONEGO DOSTAWCĘ PROSZĘ PODAJCIE ADRES

od maj.2003

16. Uprawa Shi-Take - podłoże
2.paź.06 08:11
Anna Kujawa "AniaK"

Mammilaria, zajrzyj na stronę www.nagrzyby.pl - tam chyba znajdziesz więcej osób zainteresowanych hodowlą różnych grzybów i mających już praktyczne doświadczenia:-) Tu, jak widzisz, kiepsko z wiedzą na ten temat.

17. Uprawa Shi-Take - podłoże
5.paź.06 23:41
"mamilaria" (b/log.)

Dziękuję Aniu- tylko na Ciebie mogą liczyć takie malutkie jak my Dziękuję

od mar.2007

18. Uprawa Shi-Take - podłoże
2.kwi.07 15:06
Radek "radi_EwYZ"

a ja mam shiitake na okrąglaku z drzewa brzozowego i jakoś grzybki mi nie rosną a grzybnia przerosla caly pien

od lis.2008

19. Uprawa Shi-Take - podłoże
23.lis.08 21:24
Leszek "lechnap"

Witam. Chcę uprawiać shitake. Z jakich składników oprócz trocin i otrąb zrobić podłoże, jakich składników jeszcze dodać? Jeśli ktoś wie może mi coś doradzi. Pozdrawiam.

(wypowiedź edytowana przez lechnap 23. listopada. 2008)

od lut.2009

20. Uprawa Shi-Take - podłoże

najlepszą firmę od shii take znajdziesz pod http:/www.shii-take.pl.sprawdzone[shii-take.pl.sprawdzone]!!!!!!

od lut.2009

21. Uprawa Shi-Take - podłoże

prawidłowy link do shii-take to http:/www.shii-take.pl[shii-take.pl]

od paź.2004

22. Uprawa Shi-Take - podłoże

Mam trochę praktyki bo brałem od Krzysia Cropcoopera te kostki.

Kapitalne osiągi miałem w uprawie shi-take, nameko, miałem też w uprawie soplówkę i boczniaka eryngi. Wkrótce nawrzucam trochę fotek z domowej uprawy!

Bardzo polecam tego producenta

od paź.2004

23. Uprawa Shi-Take - podłoże
luskwiak nameko

Na początek znalazłem 1 fotkę nameko, maitake tańczący grzyb

(wypowiedź edytowana przez Marjan33 21. czerwca. 2010)

od wrz.2008

24. Uprawa Shi-Take - podłoże
3.paź.10 02:12
"chrisfir"

Z kostki od Krzysia (cropkeepera)

wyrosły juz 4 shii take :)

od lis.2005

25. Uprawa Shi-Take - podłoże
3.paź.10 07:13
Marek Ciszewski "grant"

Idąc śladem postu Mariusza dot. "... maitake tańczący grzyb..." natrafiłem na stronkę: zdrowie.brat.pl, gdzie zielonym drukiem

napisano "Reishi znajduje się na PIERWSZYM MIEJSCU na liście 120 najskuteczniejszych roślin o działaniu leczniczym. W Japonii grzyb ten został oficjalnie uznany za środek wspomagający leczenie nowotworów."

Ktoś z rozpędu zakwalifikował grzyba do rośliny, który przecież nią nie jest...

od mar.2008

26. Uprawa Shi-Take - podłoże

Krzysiu, bo one (te kostki) już zagrzybione były!!!;-)

od wrz.2008

27. Uprawa Shi-Take - podłoże
3.paź.10 11:57
"chrisfir"

>malgi

własnie, własnie, takie zaplesniałe jakikieś chyba odpady;)

ale moc w nich silna

ile sie nameczyłem zeby to diabelsrwo oskrobac

ale i tak wyrosły

take ładne

tylko im prysznic co rano robie

i jeszcze poifoski trochę dodałem

od gru.2006

28. Uprawa Shi-Take - podłoże
twardziak na brykiecie

Moje twardziaki zaczynają plonować. Jako podłoża użyłem kostek trocinowych do kominka z LM.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji