bio-forum.pl

Szmaciak czy gałęziak ?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2009

1. Szmaciak czy gałęziak ?
13.wrz.09 11:51
halina słowik "kiwols"
obrazek 078
obrazek 077//

Wg. dwóch przewodników po Trójmiejskim Parku Krajobrazowym jest to szmaciak. Ja zakwalifikowałam jako gałęziak. Co to jest?

od wrz.2009

2. Szmaciak czy gałęziak ?
13.wrz.09 11:56
halina słowik "kiwols"

grzyba znalazłam w Rezerwacie Kępa Redłowska, niestety dla niego rósł zbyt blisko ścieżki i został szybko zniszczony.

od paź.2008

3. Szmaciak czy gałęziak ?
13.wrz.09 11:58
Marzena J. "mj"

Moim zdaniem szmaciak. Tyle, że pełna nazwa może brzmieć "szmaciak gałęzisty". Może stąd to określenie "gałęziak". Nazwa atlasowa to siedzuń sosnowy (istnieje też odmiana tego grzyba wyrastająca na drewnie liściastym). To chyba las iglasty? Czy rósł pod sosną? Jeśli tak, to najprawdopodobniej siedzuń sosnowy/szmaciak gałęzisty. Grzyb jadalny, lecz pod ochroną.

od wrz.2009

4. Szmaciak czy gałęziak ?
13.wrz.09 12:31
halina słowik "kiwols"

Źle się wyraziłam. Jeśli to szmaciak to co z kolorem? wg koloru to raczej gałęziak groniasty. Tak naprawdę to czekam na dalsze podpowiedzi bo nic nie wiem do końca.

od cze.2003

5. Szmaciak czy gałęziak ?

Może tego szmaciaka przypiekło słoneczko...? :)

od paź.2007

6. Szmaciak czy gałęziak ?

Zdjęcia mało wyraźne, ale na pierwszym zdjeciu widać jednak szerokie zakończenia "gałązek". Moim zdaniem to siedzuń. Co do kolorystyki, to ja spotykam je w różnej tonacji barwnej-od białawych do cielistych.

od kwi.2004

7. Szmaciak czy gałęziak ?

Gałęziak to nie jest w żadnym wypadku. Jest to szmaciak.

od paź.2006

8. Szmaciak czy gałęziak ?
13.wrz.09 17:41
Anna Hreczka "AHa"

Zdecydowanie siedzuń (szmaciak dawniej). Gałęziaka groniastego znam, bo mam kilka stanowisk, siedzunia zresztą też. Tak wygląda gałęziak groniasty! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x56405bcee378)->status_line!

a tak siedzuń! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x56405e088890)->status_line!

od wrz.2009

9. Szmaciak czy gałęziak ?
13.wrz.09 21:01
halina słowik "kiwols"

Więc taki różowy kolor może mieć siedzuń (szmaciak)?

od paź.2006

10. Szmaciak czy gałęziak ?
13.wrz.09 23:04
Anna Hreczka "AHa"

Wydaje mi się, że w rzeczywistości mógł być znacznie mniej różowy, tylko aparat przekłamuje trochę kolory.

od wrz.2008

11. Szmaciak czy gałęziak ?
14.wrz.09 01:21
"chrisfir"

kształty owocnika wskazaują na 100%

Sprasiss crispa

siedzuń czyli szmaciak

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji