bio-forum.pl

Inocybe fastigiata, a może..maculata ???

bez logowania - można przeglądać

od sie.2005

1. Inocybe fastigiata, a może..maculata ???
4.sty.06 20:53
Anamorf
1
2
3

zdjęcia pochodzą z końca sierpnia 2004.

las liściasty, pobocze drogi asfaltowej.

wówczas uznany za fastigiata. obecna analiza zdjęć rodzi pewne wątpliwości. mianowicie widać wyraźnie białe "plamy","ślady" w okolicy czubka kapelusza.

Podobne znalazłem na Inocybe maculata w atlasie Papouska str. 519. Ponadto białe łuseczki na całej długosci trzonu....

moze ktos lepiej zna te dwa gatunki?

od maj.2003

2. Inocybe fastigiata, a może..maculata ???
5.sty.06 12:20
Anna Kujawa "AniaK"

Wygląda na maculata. I. fastigiata ma zazwyczaj jasny kapelusz i jasny, biały trzon. Zarodniki są gładkie?

od sie.2005

3. Inocybe fastigiata, a może..maculata ???
5.sty.06 12:36
Anamorf

nie ma szans na zarodniki, nie mam eksykatu.

zdjecia archiwalne 24. sierpień 2004.

na całej długości trzonu odstajace białe włókienka.

wszystko co mogę zrobić to znaleźć w nowym sezonie w tym samym miejscu.

czy jakiś inny strzępiak może mieć takie dziwne białe "ślady"?

od sie.2005

4. Inocybe fastigiata, a może..maculata ???
5.sty.06 12:38
Anamorf

zastanawiam sie czy te plamy jednak nie wystarczają do identyfikacji?

od maj.2003

5. Inocybe fastigiata, a może..maculata ???
5.sty.06 12:51
Anna Kujawa "AniaK"

W polskim kluczu jest napisane, że bardzo podobny jest I. praetervisa (z guzkowatymi zarodnikami) - więc warto sprawdzić. Ale jak nie ma eksykatu to się nie sprawdzi. Dla mnie wygląda typowo na maculata. Również z tymi włókienkami na trzonie.

od sie.2005

6. Inocybe fastigiata, a może..maculata ???
5.sty.06 13:33
Anamorf

zdjecia w sieci to podobieństwo praetervisa nie do końca potwierdzają:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x564d57df4b18)->status_line!

digilander.libero.it! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x564d58588830)->status_line!

rogersmushrooms.com

==================================================

co do maculata to znalazłem nawet dwie odmiany:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x564d57decf00)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x564d57ddbc90)->status_line!

==================================================

tutaj wygladają [mniej więcej]jak ta na moich zdjęciach:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x564d582493e0)->status_line!

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. Inocybe fastigiata, a może..maculata ???
8.sty.06 10:44
"tepesco" (b/log.)

a jest halucynogenny?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji