Na podstawie zdjęć - nie. Siedliskowo bardziej pasuje C. lagopus. Ale osłona taka słabo włókienkowata - można prosić zbliżenie, nie są to przypadkiem granulki??
Ja niedawno miałem podobny dylemat i zobacz co się okazało:
Dzięki za odpowiedż. Mam jeszcze jedno zdjątko, ale nie załadowało się; jestem stosunkowo niedawno na forum, jeszcze uczę się. Pewnie to trzecie zdjęcie miało zbyt dużo kB, postaram się zmienić.
Krzysztof Kołodziejczyk, z dobrodziejstw mikroskopu może będę mogła korzystać z uprzejmości Uniwersytetu Wrocławskiego, ale to przyszłość. Na razie dysponuję amatorską idioten-kamerą, stąd zdjęcia słabe.
Jeśli masz suszka - z chęcia przyjme do zmikroskopowania.
P. S. Mnie także najbardziej pasował Coprinus lagopus, ale wątpliwości nasunął mi dr Marek Halama, bardzo ostrożny do oznaczania grzybów na podstawie zdjęć - słusznie zresztą. Ja, jako amatorka, czasem wydaję wyroki co do gatunku, ale to bardzo trudna dziedzina biologii, nie można ferować wyników li tylko na podstawie zdjęć /w wielu przypadkach /.
Zaangażowałam się bardzo z moim mężem w portalu www.nagrzyby.pl, zanim Was poznałam. Ponoć są konkurencyjne. Trudno, co robić.
nie mam eksykatu - wiatr zwiał zanim go zebrałam - wiatry w Zbychowie są sławne - jak ono samo: www.zbychowo.pl[zbychowo.pl]
jeśli ktoś na siłę szuka konkurencji - znajdzie ją nawet pomiędzy naszym Administratorem a Markiem S.??? Dzieki Niemu, Jego cd i stronce, tutaj trafiłam, nie jestem zacietrzewiona, jeśli chodzi o "konkurencję" - zbyt dużo przeżyłam w swoim zyciu zawodowym, aby przejmować się takimi bzdetami - niezaspokojonymi ambicjami, które sama w sobie trawię, jako niegdyś obiecująca lichenolożka.
Teraz specjalistka d/s reklamy.
Ela, no tak. Może to tak wyglądać;))))
Ja nie pisałem DO CIEBIE, to znaczy DO CIEBIE, ale nie O TOBIE;) Nie sugerowałem, żeś TY zacietrzewiona, tylko "ktoś". Ktoś, kto tak twierdzi, ktoś, kto to ciągle powtarza, ktoś, kto tak postrzega itd.....
Pimpuś
Ela, no tak. Może to tak wyglądać
Jej, ja to dobrze zrozumiałam, że nie piszesz przeciwko mnie ani komukolwiek.
Jesteśmy normalni przecie.
Twojego kajania się nie rozumiem / nie masz powodów /, ale przyjmuję z kobiecą radoscią. Może zbyt odbiegamy od tematu grzybowego, Admin nas ochrzani?