bio-forum.pl

Coprinus logopus czy cinereus

bez logowania - można przeglądać
Coprinus

od sie.2009

1. Coprinus logopus czy cinereus

Czy na podstawie zdjęć, możliwe jest odróżnienie? Rósł na ziemi, na działce przy domu, w miejscu zacienionym. Zbychowo pow. Wejherowo

od wrz.2005

2. Coprinus logopus czy cinereus

Na podstawie zdjęć - nie. Siedliskowo bardziej pasuje C. lagopus. Ale osłona taka słabo włókienkowata - można prosić zbliżenie, nie są to przypadkiem granulki??

od wrz.2006

3. Coprinus logopus czy cinereus

Ja niedawno miałem podobny dylemat i zobacz co się okazało:

[bf#276903]

od sie.2009

4. Coprinus logopus czy cinereus

Dzięki za odpowiedż. Mam jeszcze jedno zdjątko, ale nie załadowało się; jestem stosunkowo niedawno na forum, jeszcze uczę się. Pewnie to trzecie zdjęcie miało zbyt dużo kB, postaram się zmienić.

od sie.2009

5. Coprinus logopus czy cinereus

Krzysztof Kołodziejczyk, z dobrodziejstw mikroskopu może będę mogła korzystać z uprzejmości Uniwersytetu Wrocławskiego, ale to przyszłość. Na razie dysponuję amatorską idioten-kamerą, stąd zdjęcia słabe.

od wrz.2005

6. Coprinus logopus czy cinereus

Jeśli masz suszka - z chęcia przyjme do zmikroskopowania.

od sie.2009

7. Coprinus logopus czy cinereus

P. S. Mnie także najbardziej pasował Coprinus lagopus, ale wątpliwości nasunął mi dr Marek Halama, bardzo ostrożny do oznaczania grzybów na podstawie zdjęć - słusznie zresztą. Ja, jako amatorka, czasem wydaję wyroki co do gatunku, ale to bardzo trudna dziedzina biologii, nie można ferować wyników li tylko na podstawie zdjęć /w wielu przypadkach /.

Zaangażowałam się bardzo z moim mężem w portalu www.nagrzyby.pl, zanim Was poznałam. Ponoć są konkurencyjne. Trudno, co robić.

od sie.2009

8. Coprinus logopus czy cinereus

nie mam eksykatu - wiatr zwiał zanim go zebrałam - wiatry w Zbychowie są sławne - jak ono samo: www.zbychowo.pl[zbychowo.pl]

od sie.2002

9. Coprinus logopus czy cinereus
3.paź.09 21:08
"pimpek"

>> Ponoć są konkurencyjne.

jeśli ktoś na siłę szuka konkurencji - znajdzie ją nawet pomiędzy naszym Administratorem a Markiem S.: D W/g mnie się doskonale uzupełniamy, widzę dużo różnic.

od sie.2009

10. Coprinus logopus czy cinereus

jeśli ktoś na siłę szuka konkurencji - znajdzie ją nawet pomiędzy naszym Administratorem a Markiem S.??? Dzieki Niemu, Jego cd i stronce, tutaj trafiłam, nie jestem zacietrzewiona, jeśli chodzi o "konkurencję" - zbyt dużo przeżyłam w swoim zyciu zawodowym, aby przejmować się takimi bzdetami - niezaspokojonymi ambicjami, które sama w sobie trawię, jako niegdyś obiecująca lichenolożka.

Teraz specjalistka d/s reklamy.

od sie.2002

11. Coprinus logopus czy cinereus
3.paź.09 22:01
"pimpek"

Ela, no tak. Może to tak wyglądać;))))

Ja nie pisałem DO CIEBIE, to znaczy DO CIEBIE, ale nie O TOBIE;) Nie sugerowałem, żeś TY zacietrzewiona, tylko "ktoś". Ktoś, kto tak twierdzi, ktoś, kto to ciągle powtarza, ktoś, kto tak postrzega itd.....

Pimpuś

od sie.2009

12. Coprinus logopus czy cinereus

Ela, no tak. Może to tak wyglądać

Jej, ja to dobrze zrozumiałam, że nie piszesz przeciwko mnie ani komukolwiek.

Jesteśmy normalni przecie.

Twojego kajania się nie rozumiem / nie masz powodów /, ale przyjmuję z kobiecą radoscią. Może zbyt odbiegamy od tematu grzybowego, Admin nas ochrzani?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji