bio-forum.pl

Tajemnicza roślina ze Sri Lanki

bez logowania - można przeglądać

od paź.2009

1. Tajemnicza roślina ze Sri Lanki

Jakiś czas temu znajomi przywieźli mi ze Sri Lanki pewnego rodzaju orzech który sam w sobie nie jest tajemniczy, bo nie raz widziałem coś takiego jako formę dekoracji. Chciał bym jednak dowiedzieć się dokładnie z jakiej rośliny on pochodzi ponieważ wykiełkował i rośnie całkiem żwawo. Nie chciał bym żeby roślinka mi zmarniała. Chciał bym zapewnić jej odpowiednie warunki. Znajomi powiedzieli mi tylko tyle że jest to drzewo i rośnie w błocie.

pozdrawiam

Mikołaj

od wrz.2009

2. Tajemnicza roślina ze Sri Lanki

Roślina nazywa się Cerbera złocista (Cerbera odollam Gaertn.) z rodziny Toinowate (Apocynaceae). Pędy po skaleczeniu obficie wydzielają mleczny lateks. Olej z nasion wykorzystuje się jako repelent przeciwko owadom. Wysoka zawartość cerberyny w bielmie nasion może spowodować śmierć. Tubylcy nazywają je "drzewem samobójców".

od paź.2009

3. Tajemnicza roślina ze Sri Lanki

Bardzo dziękuje za rozpoznanie i podanie mi nazwy tej rośliny. Poczytałem sobie trochę o niej w internecie i włos mi się na głowie zjeżył! Mam w domu drzewko które w ubiegłych wiekach było odpowiedzialne za około 3000 zgonów rocznie i może być użyta do "zbrodni doskonałej", bo alkaloid który jest w nasionach jest praktycznie nie wykrywalny podczas autopsji.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji