bio-forum.pl

Żółte poduchy jak miękusz szafranowy...

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Żółte poduchy jak miękusz szafranowy...
18.paź.09 17:48
Grażyna Domian
zolte poduchy

Znalezione 19 września w Puszczy Białowieskiej. W pierwszej chwili (i przez kilka następnych;) gdy zobaczyłam te grzyby serce mi podskoczyło z emocji... byłam niemal pewna, że to miękusz szafranowy (Hapalopilus croceus). Później nieco oprzytomniałam, bo przecież miękusz rośnie na drewnie dębowym a te moje zdobiły pniak iglasty...

Jeśli do tego dodać charakterystyczny anyżkowy zapach to... pozostaje tylko niszczyca pachnąca (Gloeophyllum odoratum)?

(wypowiedź edytowana przez Grazyna_Domian 18. października. 2009)

od sie.2002

2. Żółte poduchy jak miękusz szafranowy...
18.paź.09 18:21
"pimpek"

Grażyna, co Ciebie napadło, żeby w tytule wątku o jakiś nadrzewnych używać słowa "poduchy"? Wyobrażasz sobie moją minę, gdy przeglądam wątki w/g mnie ciekawe dla mnie i nagle wyświetla mi się coś takiego? :)))

od lip.2005

3. Żółte poduchy jak miękusz szafranowy...
18.paź.09 18:26
Grażyna Domian

Przecież nie napisałam "poduszeczki";) A poza tym cóż to za lekceważący ton w stosunku do nadrzewnych?;)

od sie.2002

4. Żółte poduchy jak miękusz szafranowy...
18.paź.09 18:44
"pimpek"

Hehehehehe, a bo zamiast jakiejś poduchy typu Scutellinia ukazał się moim oczom potwór, na którym 1000 poduszeczek by się zmieściło: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji