Witam.
Wstępnie oznaczyłem poniższego grzybka jako muchomora jadowitego, proszę o weryfikację :)
Zauważyłem, że kapelusz ma popielate, srebrzyste zabarwienie, którego dotąd nie widziałem (to znaczy nie widziałem w atlasach, bo jadowitego wogóle nie widziałem w naturze - może poza tym okazem, jeśli to jadowity) u muchomorów jadowitych. Stąd moje wątpliwości.
Pozdrawiam
PS: Moze jest to muchomor wiosenny???
Wygląda, że ma karbowany pierścień...
Odpada wiosenny i jadowity, one mają pierścień gładki.
Chciałbym zobaczyć podstawę trzonu.
Na razie mogę powiedzieć tyle, że bardzo prawdopodobny jest muchomor twardawy, który stracił resztki osłony przy wychodzeniu z ziemi - czasem tak mają:-)
Nie wykluczam, że to coś innego, ale z 25 europejskich gatunków muchomorów, karbowany pierścień ma tylko 6, przy czym muchomor czerwonawy nam tu odpada całkowicie, A. vittadinii i A. franchetii raczej też, czyli krąg nam się zawęża;-))
Druga fotka bardzo ciekawie wygląda...
Oświecony muchomorek:-D
Ja bym stawiał dość zdecydowanie na muchomora sromotnikowego. Był długo przykryty ziemią, to może być wyblaknięty.
Ale to gdybania.
W przypadku muchomorów pokazanie podstawy trzonu to podstawa do jakichś dalszych poszukiwań.
Na drugim zdjęciu w wątku, barwa na zdjęciu moze być zmieniona z uwagi na nikorzystne (dla dokumetnacji, nie estetyki) oświetlenie.
Przykro mi, niestety nie zwróciłem uwagi na trzon: ( Jestem jeszcze żółtodziób, jak widać: ( Następnym razem będę wiedział co fotografować;-)
Czyli można przyjąć, że to sromotnikowy?
A nie pamiętasz czasem, czy miał pochwę przy trzonie? Widzę, że wyjąłeś grzyba z ziemi, więc na pewno byś to zauważył.
Wstyd się przyznać, ale nie zwóciłem na to uwagi: (
Szkoda:- (
Następnym razem (w wakacje) zrobię lepsze zdjęcia - znam to miejsce dokładnie, bo często bywam w tym lesie :)
Mogę zażartować? To drugie dziwne zdjęcie to na pewno mUFOmorek. :).
To już drugi po Lactarius (sub) Dulcis TRWAM?
Ach to wogóle są ciekawe gatunki. Może skończmy już ten temat, bo gdy się rozpiszemy np. o Hygrocybe veritas Lux&Money to.... zresztą to forum jest nie o tych gatunkach.... tak dla higieny. Może nawet te fragmenty wypadałoby usunąć.... nie wiem.
och, to są wyjątkowo trujące gatunki - ostatnio szkodliwe stały się również małe rydze (rydzyki);)