bio-forum.pl

Muchomor jadowity ???

bez logowania - można przeglądać

od sty.2006

1. Muchomor jadowity ???

Witam.

Wstępnie oznaczyłem poniższego grzybka jako muchomora jadowitego, proszę o weryfikację :)

Rósł w lesie bukowym, znaleziony na przełomie lipca i sierpnia.

Zauważyłem, że kapelusz ma popielate, srebrzyste zabarwienie, którego dotąd nie widziałem (to znaczy nie widziałem w atlasach, bo jadowitego wogóle nie widziałem w naturze - może poza tym okazem, jeśli to jadowity) u muchomorów jadowitych. Stąd moje wątpliwości.

Pozdrawiam

od sty.2006

2. Muchomor jadowity ???

PS: Moze jest to muchomor wiosenny???

od wrz.2004

3. Muchomor jadowity ???

Wygląda, że ma karbowany pierścień...

Odpada wiosenny i jadowity, one mają pierścień gładki.

Chciałbym zobaczyć podstawę trzonu.

Na razie mogę powiedzieć tyle, że bardzo prawdopodobny jest muchomor twardawy, który stracił resztki osłony przy wychodzeniu z ziemi - czasem tak mają:-)

Nie wykluczam, że to coś innego, ale z 25 europejskich gatunków muchomorów, karbowany pierścień ma tylko 6, przy czym muchomor czerwonawy nam tu odpada całkowicie, A. vittadinii i A. franchetii raczej też, czyli krąg nam się zawęża;-))

Druga fotka bardzo ciekawie wygląda...

Oświecony muchomorek:-D

od gru.2003

4. Muchomor jadowity ???

Coś mi nie pasuje do jadowitego, ani trzon ani pierścień.

To są dwa jadowite młody i rozwinięty.

Wiosennego nie spotkałem.

od kwi.2001

5. Muchomor jadowity ???

Ja bym stawiał dość zdecydowanie na muchomora sromotnikowego. Był długo przykryty ziemią, to może być wyblaknięty.

Ale to gdybania.

W przypadku muchomorów pokazanie podstawy trzonu to podstawa do jakichś dalszych poszukiwań.

Na drugim zdjęciu w wątku, barwa na zdjęciu moze być zmieniona z uwagi na nikorzystne (dla dokumetnacji, nie estetyki) oświetlenie.

od sty.2006

6. Muchomor jadowity ???

Przykro mi, niestety nie zwróciłem uwagi na trzon: ( Jestem jeszcze żółtodziób, jak widać: ( Następnym razem będę wiedział co fotografować;-)

Czyli można przyjąć, że to sromotnikowy?

od wrz.2004

7. Muchomor jadowity ???

A nie pamiętasz czasem, czy miał pochwę przy trzonie? Widzę, że wyjąłeś grzyba z ziemi, więc na pewno byś to zauważył.

od sty.2006

8. Muchomor jadowity ???

Wstyd się przyznać, ale nie zwóciłem na to uwagi: (

od wrz.2004

9. Muchomor jadowity ???

Szkoda:- (

od sty.2006

10. Muchomor jadowity ???

Następnym razem (w wakacje) zrobię lepsze zdjęcia - znam to miejsce dokładnie, bo często bywam w tym lesie :)

od kwi.2004

11. Muchomor jadowity ???

Mogę zażartować? To drugie dziwne zdjęcie to na pewno mUFOmorek. :).

od sie.2002

12. Muchomor jadowity ???
9.mar.06 09:00
"pimpek"

Jolu, prędzej Amanita toruniensis R. M.&Trwam. Ostatnio w Polsce coraz częstszy gatunek, wręcz plaga. <rotfl>

od kwi.2004

13. Muchomor jadowity ???

To już drugi po Lactarius (sub) Dulcis TRWAM?

od sie.2002

14. Muchomor jadowity ???
9.mar.06 09:24
"pimpek"

Ach to wogóle są ciekawe gatunki. Może skończmy już ten temat, bo gdy się rozpiszemy np. o Hygrocybe veritas Lux&Money to.... zresztą to forum jest nie o tych gatunkach.... tak dla higieny. Może nawet te fragmenty wypadałoby usunąć.... nie wiem.

od sty.2006

15. Muchomor jadowity ???

och, to są wyjątkowo trujące gatunki - ostatnio szkodliwe stały się również małe rydze (rydzyki);)

od gru.2003

16. Muchomor jadowity ???

Wypadało by ostrzec grzybiarzy przed kontaktem z kaniami, sowami, gołąbkami, kurkami, gąskami etc.-PTASIA GRYPA. Znalezione w/w grzyby należy zgłosić do sanepidu. Zostaną zebrane, zbadane i zutylizowane.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji