bio-forum.pl

płonnik?

bez logowania - można przeglądać
mszaki

od maj.2009

1. płonnik?

Zdjęcia robione wiosna, przepraszam za kiepska jakosc, wydaje mi sie ze zdjecia przedstawiaja płonnika włosistego lub jalowcwatego, ale dopiero zaczynam "przygodę z mchami" wiec prosze o wyrozumialosc :) i oznaczenie :)

Nie wiem czy to ten sam, miałam mały chałos w zdjeciach - wszystkie zdjecia z mchami w jednym folderze :)

od cze.2010

od lip.2009

3. płonnik?

Na zdjęciu 2 (zwłaszcza w samym centrum) niektóre okazy z długim, hialinowym włosem wyglądają bardziej na płonnik włosisty (oba gatunki często rosną obok siebie).

od cze.2007

4. płonnik?

Wszystkie zdjęcia oprócz ostatniego przedstawiają Polytrichum piliferum.

Charakterystyczne dla niego są zabarwione na czerwono liście wokół plemniostanów. Widać to dobrze na 2. zdjęciu. Z góry wygląda to tak:

Poza tym seta płonnika włosistego jest krótsza od sety płonnika jałowcowatego i ma inny kolor - czerwony.

Ostatnie zdjęcie przedstawia płonnik jałowcowaty.

Oba gatunki rosną na tym samym siedlisku - suchym, piaszczystym, dzięki czemu łatwo jest w tym samym miejscu obserwować różniące je cechy.

Bardziej dojrzałe puszki jałowcowatego:

od lip.2009

5. płonnik?

Świetne są takie cechy :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji