bio-forum.pl

czy to pniarek lekarski

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. czy to pniarek lekarski

znalazlem to na modrzewiu czy to pniarek lekarski bo jakos nie mam pewnosci 100%

cos nie moge wysłac fotki wstawiam linka

nagrzyby.pl

od sie.2002

2. czy to pniarek lekarski
25.mar.06 19:22
"pimpek"

Cześć Termit,

dziękuję za wspólną wyprawę :)

ZA Pniarkiem lekarskim przemawiają:

- to, że rósł na modrzewiu

- biały hymenofor

- orzechowa barwa miąższu wewnątrz

- bardzo gorzki smak miąższu

- spękana powierzchnia kopytka

- podobieństwo makroskopowe do tego Olarasowego znaleziska:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5c10e6771240)->status_line!

PRZECIW temu przemawiają:

- ciemny kolor

- twardość owocników (ale były stare, nawet ten mały był już wieeeeloletni)

- młody wiek modrzewia, na którym rosły

Sprawę rozstrzygnie Darek K. do którego powędruje połowa z tego owocnika, który SAM odpadł od drzewa. Ja obawiam się, że nie poradzę sobie z dobrym rozpoznaniem trymitycznego systemu strzępek.

pozdrawiam i czekam na fotki, może się uda

Pimpek

od lip.2005

3. czy to pniarek lekarski

to była szybka i głeboka wyprawa nagrzyby.pl jak troszkę śniegi zejdą to się wybierzemy na dłuższą wyprawę hej pozdrowka

od mar.2006

4. czy to pniarek lekarski

A u mnie już lepsza pogoda i jakie PURCHAWKI pozostały - z zeszłego roku:-)

(wiadomość edytowana przez grzegorzww 25. marca. 2006)

od sie.2002

5. czy to pniarek lekarski
25.mar.06 23:47
"pimpek"

Pewno Waldemarze myslałeś o PURCHAWICY OLBRZYMIEJ (Langermannia gigantea), bo Purchgawki mają owocniki do ok. 5-10 cm, a te Twoje nawet przeszło 40 cm. Więc pozostaję przy: purchawica olbrzymia:-)

od mar.2006

6. czy to pniarek lekarski

Tak Piotrze masz zupełną rację, też tak myślałem, ale z rozpędu napisałem źle. A co ciekawego, to wczoraj widziałem jeszcze znacznie większą, ale co.... no co????...... baterie niby naładowane i rezerwowe również zawiodły. Chyba będę PROSTOWNIK na plecach jeszcze dźwigał.:-))

od sie.2002

7. czy to pniarek lekarski
26.mar.06 00:12
"pimpek"

No, ale dzisiaj, (mimo, że jak widac na powyższym podanym przez Termita zapadłem się po jajca) foto dwa grzybki udało mi się na gałęzi znaleść. Niestety właśnie siedzę i usiłuję dojść jakie to są: (

od wrz.2004

8. czy to pniarek lekarski

Purchawica do zgłoszenia - jeśli chcesz oczywiście:-)

od kwi.2001

9. czy to pniarek lekarski
26.mar.06 09:02
Marek Snowarski "admin"

nie znam się szczególnie na zeszłorocznych "purchawach" ale można jeszcze spróbować rozważyć Handkea utriformis - czasznica oczkowata

to dla niej typowe jest zimowanie

jak wyglądają możliwości zimowania purchawicy to nie wiem

czasznice od purchawicy można rozróżnić po obecności podglebia

z czasznicy po "wykurzeniu" zostaje trwała podstawka, purchawica rozpada się w całości

od mar.2006

10. czy to pniarek lekarski

Marku, przecież Handkea utriformis (czasznica oczkowata) osiąga 50-150 mm średnicy, ta moja jest znacznie większa, a ta z 24. 03. 06 (brak foto)-conajmniej jeszcze 50% ma większe gabaryty. Sprawdzę jednak to co piszesz, czyli że po "wykurzeniu" zostaje trwała podstawka - w czasznicy. Szkoda mi było "wykurzać":-)

(wiadomość edytowana przez grzegorzww 26. marca. 2006)

od mar.2006

11. czy to pniarek lekarski

Sebastianie, dopiero się uczę, nie wiem: co, jak i gdzie zgłaszać?:-) Te purchawice rosną na łąkach (jakieś 10000 ha) - oj czuję, że w tym roku przejdę je wzdłuż i wszerz. Wogóle to dziwna łąka, tam wszystko OLBRZYMIE, nawet kretowiska dochodzą do 1 m wysokokości i to wcale nierzadko.

od maj.2003

12. czy to pniarek lekarski
26.mar.06 12:21
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie - purchawica. Zgłaszaj tu:

[bf#7260]

Powinny być nowe owocniki latem - sfotografujesz?

od mar.2006

13. czy to pniarek lekarski

Jasne Aniu, że zrobię fotki, dzisiaj się tam wybieram, może jeszcze będzie ta WIĘKSZA, jak jej dziki nie poroz...... walały, porobię zdjęcia. Zabieram 5 kompletów baterii...!!!!!

od maj.2003

14. czy to pniarek lekarski
26.mar.06 13:58
Anna Kujawa "AniaK"

ale latem takim świeżym.....:-)))

od maj.2003

15. czy to pniarek lekarski
26.mar.06 14:01
Anna Kujawa "AniaK"

Jarku i Pimpku - czekam z niecierpliwością na werdykt Darka - ależ byłoby sensacyjne znalezisko gdyby to był piarek (modrzewnik) lekarski!! Ile ich tam było?

od kwi.2004

16. czy to pniarek lekarski
cza1

Poniżej zamieszczam zdjęcie Handkea utriformis - czasznicy oczkowatej "po zimie". Zdjęcie przedstawia jeszcze cały owocnik, co pewnie oznacza, że wyrósł poprzedniego roku bardzo późno. Zdjęcie zrobione w pierwszych dniach maja w północno-wschodniej Polsce. Tam wiosna przychodzi znacznie później.

od kwi.2001

17. czy to pniarek lekarski
26.mar.06 14:31
Marek Snowarski "admin"

Baterie/akumulatorki im niższa temperatura tym mają mniejszą pojemność - czasem wystarczy ogrzać (np. nosić na brzuchu :)). Dla fotografów są nawet odpowiednie ogrzewane pojemniki (typu termofor) na akumulatorki.

od kwi.2004

18. czy to pniarek lekarski

Ta informacja wymaga sprawdzenia. W sobotę będąc w Nowym Targu przejeżdżałem ulicą obsadzoną starymi modrzewiami. Modrzewie są po zabiegach przycinania gałęzi. Nie wiem jak nazywa się ta ulica ale pewnie nie trudno ją znaleźć. Jadąc w kierunku centrum po prawej stronie jezdni, na jednym z tych modrzewi, na wysokości ok. 3, 5m są dwa lub trzy owocniki. Wydaje mi się, że to pniarek. Patrzyłem za szyby samochodu. Może ktoś to sprawdzi, kto mieszka w Nowym Targu lub w pobliżu. Ja niestety tego nie mogłem zrobić, bo mój wypad w góry zanim się jeszcze zaczął to już się zakończył chorobą.

Może Darek będzie miał możliwość to skontrolować.

To stare modrzewie, mają pewnie ze sto lat.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji