bio-forum.pl

Co to za kwitnące drzewo?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od gru.2009

1. Co to za kwitnące drzewo?

Mój znajomy był w Johannesburgu i zrobił dużo zdjęć tamtejszych kwiatów.

Nikt nie jest w stanie ich zidentyfikować.

Oto jedno z nich.

Czy to jest jacaranda?

od wrz.2009

2. Co to za kwitnące drzewo?

Nie. To jest Erytrina grzebieniasta, zwana też koralodrzewem lub drzewem koralowym. Erythrina crista-galli L.

(wypowiedź edytowana przez zetka 18. grudnia. 2009)

od gru.2009

3. Co to za kwitnące drzewo?

Dziękuję bardzo za pomoc.

Czy to jest inny gatunek drzewa koralowego?

Znalazłam na internecie zdjęcie drzewa Erythrina lysistemon,

czyli drzewa koralowego.

Nie posiada ono liści, z prostego powodu, bo kwitnie zimą.

od wrz.2009

4. Co to za kwitnące drzewo?

Przeważnie rodzaj Erythrina nazywany jest drzewm koralowym, chociaż takim mianem określa się też Gruczołkowiec pawi Adenanthera pavonia. Rodzaj Erythrina występuje w całej strefie międzyzwrotnikowej: E. caffra - płd. Afryka, E. corallodendron - Jamajka, E. coralloides - USA, Meksyk, E. crista-galli - Brazylia, płd. Afryka, E. variegata - Kambodża, Tajlandia, E. vespertilio - Australia. To tylko niektóre, bo jest ich dużo wiecej. Wszystkie mają czerwone nasiona, które służą do wyrobu ozdób.

od gru.2009

5. Co to za kwitnące drzewo?

Tutaj się zgodzę.

Słyszałam o przypadku kiedy jedna z bliźniaczek mało nie zmarła bo połknęła taki koralik zrobiony z nasiona drzewa koralowego.

Takie owoce są bardzo twarde i nie są niebezpieczne dla ludzi. Jeśli jednak je się przewierci i nadzieje na nitkę stają się bardzo trujace.

Jest to ogromna trucizna.

Proszę mi powiedzieć skąd się wzięła nazwa drzewo koralowe?

Coral w j. angielskim to kolor taki żółto-różowy, a kwiat jest czerwony.

Może to ze względu na kolor nasion. Jak pan wie mają one kształt nerkowaty i kolor żółtoczerwony.

Najciekawiej nazwano to drzewo z j. afrikaans i holenderskim.

Nazwano go kaffirboom. Jest to śmieszne bo kaffir to bardzo obraźliwe słowo i znaczy to samo co niger.

W RPA było wiele ulic nazwanych Kaffirboom strate bo kwitło tam wiele drzee kaffir. Teraz zmienia się nazwy ulic bo za użycie tego słowa jest w RPA 3 miesiące więzienia.

Z pewnością nie jest to drzewo jacaranda. Oglądałam na internecie. Jacaranda ma kwiaty koloru purpurowego.

Oto zdjęcie jacarandy Drzewo Jacaranda[africangamesafari.com]

od wrz.2009

6. Co to za kwitnące drzewo?

Nazwa "drzewo koralowe" wzięła się od koloru nasion, co już zasugerowałem w poprzednim poście.

od gru.2009

7. Co to za kwitnące drzewo?

Obejrzałam dokładnie liście obydwu drzew.

Moim zdaniem to są inne gatunki.

Drzewo o które pytałam ma podłużne liście, natomiast drzewo koralowe ma małe liście, trochę podobne do topoli, w kształcie serduszka.

Pień jasnobrązowy, w różnych kształtach. To dziwne ale wydaje mi się że ma kolce podobne do róży, ale tych kolców nie ma wiele. A może to są korzenie?

Teraz naprawdę już nic nie rozumiem.

od wrz.2009

8. Co to za kwitnące drzewo?

Nie wiem o które drzewa chodzi, ale przypuszczam, że o Erythrina crista-galli i Erythrina lysistemon. Oczywiście są to różne gatunki, ale z tego samego rodzaju. Mogą więc mieć inne liście i nie tylko. Nazwę "drzewo koralowe" otrzymały te rośliny, które mają czerwone nasiona.

od gru.2009

9. Co to za kwitnące drzewo?

Dziękuję bardzo za pomoc.

Jest pan bardzo inteligentnym i miłym człowiekiem, nikt inny na tym forum nie był przecież w stanie coś powiedzieć. Temat mieliśmy bardzo trudny.

I nie stracił pan cierpliwości na odpowiedzi tak mało wiedzącej kobiecie.

Jeszcze raz dziękuję.

od gru.2009

10. Co to za kwitnące drzewo?
Drzewo Koralowe

Udało mi się zdobyć jeszcze jedno zdjęcie tego pięknego drzewa.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji