bio-forum.pl

borowik ponury w smietanie i w winie

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od gru.2006
#0

1. borowik ponury w smietanie i w winie
22.mar.10 03:09
nightcomer

znalazlem osobliwy przepis.

"ok 1 kg borowików ponurych,

4 lyzki masla

cwierc szklanki bialego wytrawnego wina

pieprz, sol, papryka ostra,

szklanaka smietany,

pol szklanki utartego oscypka.

grzyby sie smazy przez 5 minut na masle. dolewa wino i dusi jeszcze 3 minuty. potem dodaje pieprz, papryke i sol, wlewa smietane, wsypuje ser i miesza. podaje sie na grzankach albo z ziemniakami."

jak myslicie, czy reszte tego wina mozna byloby rownoczesnie spozytkowac normalnie??

moze ktos sprawdzil??

(wypowiedź edytowana przez nightcomer 22. marca. 2010)

od paź.2005
#0

2. borowik ponury w smietanie i w winie

Nie widzę tutaj niebezpieczeństwa. Borowika ponurego można łączyć z alkoholem ---> patrz ''Grzyby'' Ewald Gerhardt wydanie z roku 2006.

Nie sprawdzałem tego namacalnie, ale jak zaprosisz na taką ucztę to piszę się od zaraz:-)

od gru.2006
#0

3. borowik ponury w smietanie i w winie
23.mar.10 00:52
nightcomer

ciekawe skad sie wziely te informacje o interakcji z alk.

jezeli ktos podaje w atlasie taka informacje to chyba jej sobie nie wymyslil.

np w atlasie marcusa flucka: "po najnowszych badaniach uznano go za trujacego".

natomiast w atlasie ladislava hagary jest napisane, ze "pri kratkej tepelnej uprave a v kombinacii s pitym alkoholu je mierne jedovaty".

od paź.2005
#0

4. borowik ponury w smietanie i w winie

Nie wiem skąd się biorą. Wiem, że to trzeba sprawdzić:-) Czekam zatem na zaproszenie:-)

od kwi.2004
#0

5. borowik ponury w smietanie i w winie

U mnie w jednych atlasach pisze, że wchodzą w interakcję, w innych nie.

od kwi.2004
#0

6. borowik ponury w smietanie i w winie

Zawsze należy patrzeć w najnowszy atlas. Ja tak robię.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji