bio-forum.pl

Jak rozróżniać "szmaciaki" ?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Jak rozróżniać "szmaciaki" ?
19.wrz.03 09:51
"LESZEK" (b/log.)

Witam.

Jestem grzybiarzem który zaczyna zbierać nowe gatunki grzybów. Mam problem nastepującego typu. Jak rozróżniać szmaciaki? Te jadalne od trujących oraz chronione od dozwolonych? Proszę o jakieś fotografie które ułatwią mi tą sprawe. Dziękuję z góry za pomoc.

od maj.2002

2. Jak rozróżniać "szmaciaki" ?

Panie Leszku!

Rozumiem, że pokusa zebrania i zjedzenia szmaciaka (jakiegokolwiek) jest olbrzymia. Wielkość owocnika - duża wydajność, a zapach (szczególnie sz. gałęzistego) jest również wielce obiecujący. Jeśli jest Pan jednak prawdziwym miłośnikiem przyrody, a nie tylko wielbicielem pełnego brzucha zostawi pan te grzyby w spokoju. Pomijając to, że są w Polsce chronione prawem, to naprawdę nie spotyka się ich często. Może warto przyczynić się do ich przetrwania?

W Europie występują cztery gatunki szmaciaka. Wszystkie są pasożytami korzeni drzew iglastych lub liściastych i o ile mi wiadomo wszystkie są jadalne. Stosunkowo najczęstszy jest szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa) występujący przeważnie u podstawy pni starych sosen. Jest to grzyb-kalafior, wyrasta z mocno zbitej grzybni, która sięga do i oplata korzenie, ma liczne płatkowate odgałęzienia, pofałdowane i kędzieżawe odchodzące od wspólnego trzonu. Początkowo biały, później żółty aż w końcu nawet czerwonobrązowy. Zapach dość mocny, miły, korzenny, trochę orzechowy. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że jeśli obetnie się go dosyć płytko, pozostawiając w ziemi nienaruszoną masę zbitej grzybni to w tym miejscu mogą przez wiele lat pojawiać się następne owocniki. Nie sprawdzałem prawdziwości tego stwierdzenia i pozostawiam to Pana sumieniu. Mogą się pojawić nie znaczy muszą...

Drugi gatunek - szmaciak krótkotrzonowy (Sparassis brevipes) jest jaśniejszy, biały lub słomiastożółty, ma szersze i bardziej listkowate i rozpostarte rozgałęzienia. Występuje na korzeniach buka, dębu, jodły, modrzewia i świerka. Grzyb bardzo rzadki! Odmiany pasożytujące na korzeniach dębu (S. laminosa) i jodły (S. nemecii) są traktowane jako odrębne gatunki.

Ja w trakcie swoich wycieczek do lasu miałem szczęście dwa razy spotkać szmaciaka gałęzistego (Puszcza Niepołomicka, Ojców) i raz szmaciaka krótkotrzonowego (Gorce). W wszystkich trzech przypadkach udało mi się przezwyciężyć pokusę wpakowania go do koszyka. Mam nadzieję, że i Panu to się uda.

Pozdrowienia,

Olaras

od kwi.2001

3. Jak rozróżniać "szmaciaki" ?
19.wrz.03 18:28
Marek Snowarski "admin"

Odnoszę pewne wrażenie że Leszek ma na myśli wszelkie grzyby "krzaczkowate" a więc i Ramarie, Clavarie itd.

Na razie na www.grzyby.pl nie ma zbyt wielu opisów a i strona klucza grzybów krzaczkowych jest uboga. W przyszłym roku powinno to się poprawic bo ten temat jest dośc wysoko w kolejce do zrobienia.

od maj.2002

4. Jak rozróżniać "szmaciaki" ?

W takim razie wydaje mi się, że trzeba poczekać aż Leszek sprecyzuje co tam znajduje w swoich lasach ostrzegając jednocześnie, że niektóre gatunki gałęziaków np. Ramaria formosa (g. strojny) są trujące i wywołują poważne zaburzenia jelitowo-żołądkowe.

5. Jak rozróżniać "szmaciaki" ?
20.wrz.03 17:48
"Leszek" (b/log.)

A jak ten strojny wygląda? Jak go odróżnić?

A ponoć pod ochroną jest tylko szmaciak gałęzisty a te dębowe nie?

od maj.2002

6. Jak rozróżniać "szmaciaki" ?

Rzeczywiście ustawa obejmuje ochroną prawną tylko szmaciaka gałęzistego i

krótkotrzonowego, ale pozostałe szmaciaki są tak rzadkie, że na ochronę

zasługują niezależnie od tego co myśli o tym ustawodawca.

Jeśli chodzi o gałęziaki to oznaczenie większości gatunków tego rodzaju bez

mikroskopu jest trudne jeśli nie niemożliwe. Gałęziaka strojnego możesz

sobie oglądnąć pod tymi adresami:

hiddenforest.co.nz

users.skynet.be

A na tej stronie znajdziesz więcej o gałęziakach:

fs.fed.us

Pozdrowienia,

Olaras

7. Jak rozróżniać "szmaciaki" ?
21.wrz.03 16:00
"Leszek" (b/log.)

Dziękuję serdecznie za pomoc. Chciałem zaspokoić jedynie swą wiedzę na temat tych imponujących grzybów.

Tereaz podam miejsca gdzie miałem okazję je spotkać.

4-5 lat temu 2 razy mały i olbrzymi okaz w puszczy białej koło Broku nad Bugiem.

oraz ostatnio co mnie zdziwiło Chotomów pod Warszawą - mały owocnik szmaciaka gałęzistego.

8. Jak rozróżniać "szmaciaki" ?
9.paź.03 23:04
"anlukas" (b/log.)

2 października widziałem szmaciaka gałeziastego wielkości dużej kapusty w puszczy białej koło Zator

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji