bio-forum.pl

Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)
prawdz

W Bydgoszczy popadało solidnie, ciepło też jest, więc wiedziony przeczuciem udałem się w prawdziwkowe miejsca. Zbiór jak na maj całkiem dobry. Brzuszek już zapełniony :)))

od paź.2005

2. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Malutkie - ale wyglądają jak podgrzybki brunatne:-) W maju podgrzybek? To chyba podpucha - z tamtego roku:-)

od gru.2008

3. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Kolego Ryszardzie, toż to najprawdziwsze prawdziwki. W środę zajrzę do lasu, lecz na taki zbiór nie liczę, może jakiś ceglastopory się trafi? W razie czego, też mam zdjęcia z zeszłego roku. :):)

Bogdan

od lip.2006

4. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)
24.maj.10 19:20
Dandy ( Paweł) "Dandy"

Klasyczne prawdziwki sosnowe. Często pokazują się w maju. Chociaż było dosyć chłodno jednak miały siłę wyrosnąć :))

Ale pośrodku z lewej strony to chyba maślak?

od wrz.2006

5. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

To nie jest podpucha - najprawdziwsze sosnowe. W sumie było ich więcej o jakieś siedem sztuk, ale były ewidentnie robaczywe. Na talerzu są również dwa maślaki. Jutro wybieram się po następne :)

od paź.2007

6. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Ryszard Szreter - "Malutkie - ale wyglądają jak podgrzybki brunatne:-) W maju podgrzybek? To chyba podpucha - z tamtego roku:-)" - wykluczyć nie można, toż to nie tak dawno był 1 kwiecień 2010.

Pozdrawiam

od maj.2010

7. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Bardziej przypominają borowiki ciemnobrązowe (pl.wikipedia.org

od paź.2005

8. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Marek - myślę, że trafiłeś. To boletus aereus ( borowik ciemnobrązowy). Jest napisane, że występuje od czerwca, ale w tych warunkach, jest możliwe, że przyspieszył swoje wystepowanie o kilka tygodni. Sosnowe występują od lipca ( przy dobrych warunkach), wiec raczej to nie jest sosnowy. To jednak powinien przeanalizować Leszek, bo On wie gdzie je znalazł. Jeśli to miejsce z samymi sosnami - to raczej ciemnobrązowy nie jest. Ania by tutaj znalazła sposób na rozwiązanie zagadki. Może to przeczyta?

od maj.2003

9. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)
25.maj.10 08:16
Anna Kujawa "AniaK"

Ania musi widzeć detale, które nie są widoczne:-) Powierzchnię trzonu, powierzchnię kapelusza. Tak czy siak - smaczne na pewno:-)

od paź.2005

10. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Leszku - następny borowik w makro - trzon i kapelusz.:-) Twoim Olympusem to przecież żaden problem:-) Na grzyby jednak nie chodź tak późno, bo jeszcze ktoś Cię uprzedzi. Pierwsza po południu, to już koniec grzybobrania. Wiem, byłeś na pomszalnym spacerze:-) Teraz już wiesz czego szukać i gdzie - więc raniutko, przed wszystkimi - musisz jeszcze fotki zrobić w lesie - jak rosną:-)

Oj będę czekał na nie z niecierpliwością. Takie widoki koją i leczą:-)

od kwi.2004

11. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Ja też myślałam, że bardzo podobne do podgrzybka brunatnego. Te trzony takie ciemne... Tylko białe hymenofory zaprzeczały temu.

Jeśli chodzi o borowiki sosnowe - widuję je (a raczej widywałam) ze trzy razy w życiu i w dodatku już takie ogromne.

Pora niewłaściwa? Spójrzcie na ten wątek z czubajkami czerwieniejącymi. To jest dopiero dziwo.

od paź.2005

12. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

podgrzybki brunatne - te małe - maja takie same kolory ogonka. Tutaj przyklad:

od wrz.2006

13. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)
1
2
3
4

Oto dzisiejszy zbiór. Aby uciąć spekulacje co do pory zbioru talerz z grzybkami znajduje się na dzisiejszej GW;)) Las gdzie je zbierałem jest typowo sosnowy rosnący na piaskach. Jesienią rosną tam wszelkiej maści gąski. Po wstępnych oględzinach myślę, że to borowik sosnowy.

od gru.2003

14. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Dla mnie to borowik sosnowy

od paź.2007

15. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)
25.maj.10 13:49
Jan Smyczek "emeryt57"

Popieram opinie Mirka. Leszku gratuluję zbioru:-))

od paź.2008

16. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Leszku, zdjęcia są oryginalne i bez Wyborczej. Właściwości pliku pokazują dokładny czas wykonania zdjęcia, model aparatu, przesłona, czasy naświetleń itp.

Gratuluję znalezionych grzybków. Pozdrawiam.

od cze.2009

17. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)
25.maj.10 17:00
Maciek "mc7777"

Gratujacje. PIĘKNY WIDOK CIESZY OKO

Dzisiaj po pracy wpadłem do lasu na krótki rekonesans-

NIC!!!

jeszcze nie pora (Chrzanów, malopolska)

od paź.2005

18. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

Nigdy nie widziałem takiego borowika:- ( Jest szansa na naszym zlocie:-) Tam przecież są lasy sosnowe:-)

Gratuluje odnalezienia takiego pięknego miejsca.

od lip.2007

19. Pierwsze tegoroczne prawdziwki :)

A ja sosnowe (kilka sztuk) znalazłam raz w życiu w okolicah Wiartla na Mazurach. Było to już ładne parę lat temu w lipcu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji